Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce Ci się piec?

Kampanie

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce Ci się piec?

22 marca 2019

Określenie „coś słodkiego” to chyba jedno z najbardziej obszernych zagadnień kulinarnych. Z pewnością niejednokrotnie miało na nie ochotę. Co jednak w przypadku, kiedy do sklepu bądź cukierni jest nam nie po drodze, zaś sama myśl o włączeniu piekarnika przyprawia nas o dreszcze? Najlepiej zrobić to coś  samemu! I to bez pieczenia!

Nie każdy musi być mistrzem cukiernictwa. Jednak niemal każdemu zdarza się kryzysowy moment, w którym czuje wręcz nieopanowaną ochotę na odrobinę endorfin wydzielonych po spożyciu cukru. Bywa też, że mamy mniej lub bardziej zapowiedzianą wizytę gości i starym zwyczajem, wypadałoby ich czymś podjąć. Jeśli nie po drodze nam z włączeniem piekarnika, to te przepisy są właśnie dla nas.

Sernik na zimno z orzechami pekan

Ciasto: 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno, 150 g mąki tortowej, 150 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta, 3 łyżki zimnej wody, 1 jajo

Nadzienie: 250 g serka śmietankowego, 150 g ubitej śmietany kremówki 30%, 100 g cukru brązowego, 2 łyżeczki żelatyny Delecta, 1 opakowanie przyprawy do sernika Delecta, 1 opakowanie orzechów pekan Bakalland, 3 łyżki cukru

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Składniki szybko zagniatamy w zwarte ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 45 min, do momentu, aż będzie rumiane. Ser miksujemy z cukrem i przyprawą do sernika, a następnie dodajemy śmietanę. Żelatynę mieszamy w 3 łyżkach wody, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i łączymy z masą serową. Dodajemy posiekane orzechy pekan i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na upieczony i wystudzony, kruchy spód. Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy całe orzechy pekan, mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. Po wystygnięciu rozdzielamy je i wykańczamy nimi ciasto.

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Masa: 500 g truskawek, garść świeżej mięty, 1 opakowanie sernika na zimno Delecta, 300 ml zimnego mleka, 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej Delecta, 1 opakowanie ciasteczek typu markizy, 30 g stopionego masła

Na początku tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka typu markizy kruszymy na “piasek”, dodajemy do nich stopione masło i gotową masą wykładamy spód tortownicy. Masę serową przyrządzamy miksując zawartość opakowania z mlekiem i wylewamy na spód ciasteczkowy. Ciasto odkładamy na 2 godziny do lodówki. Truskawki wraz z miętą miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wrzącej wody, dobrze mieszamy, dodajemy do musu truskawkowego i ponownie blendujemy. Masę wylewamy na ser i odkładamy do schłodzenia na 2 godziny. Po wyjęciu z formy wykańczamy owocami i liśćmi mięty.

Ciasto galaretka owocowa

Ciasto: 1 opakowanie galaretki smak cytrynowy Delecta, 1,5 l wody, 50 g suszonych moreli Bakalland, 80 g rodzynek Bakalland, 100 g Słonecznego Trio Bakalland, 50 g żurawiny Bakalland, 1 laska cynamonu, 5 goździków, 15 g żelatyny Delecta, 2 łyżki cukru

Owoce umieszczamy w rondlu wraz z cukrem, cynamonem, goździkami, zalewamy je 1,5 l wody i gotujemy około 30 minut. Gotowy kompot odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml kompotu i wlewamy z powrotem do garnka, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy całość do rozpuszczenia. Przygotowujemy silikonową formę na babkę i smarujemy jej wnętrze oliwą. Do formy przelewamy płyn wraz z owocami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.