Określenie „coś słodkiego” to chyba jedno z najbardziej obszernych zagadnień kulinarnych. Z pewnością niejednokrotnie miało na nie ochotę. Co jednak w przypadku, kiedy do sklepu bądź cukierni jest nam nie po drodze, zaś sama myśl o włączeniu piekarnika przyprawia nas o dreszcze? Najlepiej zrobić to coś samemu! I to bez pieczenia!
Nie każdy musi być mistrzem cukiernictwa. Jednak niemal każdemu zdarza się kryzysowy moment, w którym czuje wręcz nieopanowaną ochotę na odrobinę endorfin wydzielonych po spożyciu cukru. Bywa też, że mamy mniej lub bardziej zapowiedzianą wizytę gości i starym zwyczajem, wypadałoby ich czymś podjąć. Jeśli nie po drodze nam z włączeniem piekarnika, to te przepisy są właśnie dla nas.
Sernik na zimno z orzechami pekan
Ciasto: 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno, 150 g mąki tortowej, 150 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta, 3 łyżki zimnej wody, 1 jajo
Nadzienie: 250 g serka śmietankowego, 150 g ubitej śmietany kremówki 30%, 100 g cukru brązowego, 2 łyżeczki żelatyny Delecta, 1 opakowanie przyprawy do sernika Delecta, 1 opakowanie orzechów pekan Bakalland, 3 łyżki cukru
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Składniki szybko zagniatamy w zwarte ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 45 min, do momentu, aż będzie rumiane. Ser miksujemy z cukrem i przyprawą do sernika, a następnie dodajemy śmietanę. Żelatynę mieszamy w 3 łyżkach wody, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i łączymy z masą serową. Dodajemy posiekane orzechy pekan i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na upieczony i wystudzony, kruchy spód. Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy całe orzechy pekan, mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. Po wystygnięciu rozdzielamy je i wykańczamy nimi ciasto.
Sernik na zimno z musem truskawkowym
Masa: 500 g truskawek, garść świeżej mięty, 1 opakowanie sernika na zimno Delecta, 300 ml zimnego mleka, 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej Delecta, 1 opakowanie ciasteczek typu markizy, 30 g stopionego masła
Na początku tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka typu markizy kruszymy na “piasek”, dodajemy do nich stopione masło i gotową masą wykładamy spód tortownicy. Masę serową przyrządzamy miksując zawartość opakowania z mlekiem i wylewamy na spód ciasteczkowy. Ciasto odkładamy na 2 godziny do lodówki. Truskawki wraz z miętą miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wrzącej wody, dobrze mieszamy, dodajemy do musu truskawkowego i ponownie blendujemy. Masę wylewamy na ser i odkładamy do schłodzenia na 2 godziny. Po wyjęciu z formy wykańczamy owocami i liśćmi mięty.
Ciasto galaretka owocowa
Ciasto: 1 opakowanie galaretki smak cytrynowy Delecta, 1,5 l wody, 50 g suszonych moreli Bakalland, 80 g rodzynek Bakalland, 100 g Słonecznego Trio Bakalland, 50 g żurawiny Bakalland, 1 laska cynamonu, 5 goździków, 15 g żelatyny Delecta, 2 łyżki cukru
Owoce umieszczamy w rondlu wraz z cukrem, cynamonem, goździkami, zalewamy je 1,5 l wody i gotujemy około 30 minut. Gotowy kompot odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml kompotu i wlewamy z powrotem do garnka, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy całość do rozpuszczenia. Przygotowujemy silikonową formę na babkę i smarujemy jej wnętrze oliwą. Do formy przelewamy płyn wraz z owocami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.