Maspex w ramach EIT Food współtworzy projekt #AnnualFoodAgenda, który skupia się na edukacji konsumentów oraz inspirowaniu najmłodszych do poznawania nowych obszarów związanych z żywnością. Współpracując z partnerami z całej Europy firma przez cały rok angażuje się w projekty edukacyjne i komunikacyjne.
W ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda eksperci Maspeksu dzięki współpracy z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badan Żywności PAN w Olsztynie i innowatorami działającymi w przemyśle rolno-spożywczym, przybliżyli najnowsze osiągnięcia badawcze i technologiczne w obszarze produkcji zdrowej, bezpiecznej, bogatej w substancje odżywcze żywności, przy minimalnych stratach surowców i ograniczonym wpływie na środowisko naturalne. W strefie EIT Food podczas Festiwalu Przemian w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie na uczestników czekały innowacyjne ekspozycje. Była to okazja, by przyjrzeć się m.in. naturalnym i funkcjonalnym produktom spożywczym, czy nowoczesnemu podejściu do żywności.
Z kolei podczas wydarzenia „Jesteś tym, co jesz” w Galerii Warmińskiej w Olsztynie naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN i eksperci firmy Maspex, w dniu obchodzonej w całej Europie Nocy Naukowców, zorganizowali serię warsztatów, pokazów i eksperymentów poświęconych zagadnieniu zdrowego odżywiania. W samym centrum olsztyńskiej galerii handlowej powstało wielkie laboratorium, w którym każdy, bez względu na wiek, mógł badać, poznawać i analizować żywność, znaną nie tylko z naszego codziennego menu. Uczestnicy m.in. poznali superbohaterów wśród żywności, wzięli udział w warsztatach kulinarnych „gotuję – nie marnuję” i testowali swoje zmysły.
Wydarzenia były częścią projektu #Annual Food Agenda finansowanego przez wspólnotę EITFood. W ramach tego projektu przez cały rok odbywają się akcje podnoszące świadomość społeczeństwa nt. zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami. Projekt #AnnualFoodAgenda jest realizowany w trzech krajach UE – Polsce, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. W naszym kraju prowadzą go eksperci Maspex – jednej z największych firm spożywczych w Europie Środkowo-Wschodniej oraz naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.