Maleje spożycie bagietki we Francji

Aktualności

Maleje spożycie bagietki we Francji

10 czerwca 2024

W ciągu ostatniej dekady spożycie pieczywa przez Francuzów spadło z 900 do 94 gramów dziennie. W całym kraju zmniejszyła się również liczba piekarni do 34 tysięcy z 50 tysięcy.

Wzrost cen energii, a także rosnąca konkurencja ze strony supermarketów przyczyniły się do wzrostu upadłości mniejszych, rodzinnych piekarni. Mimo to, 55% udziałów w rynku nadal do nich należy. Małe piekarnie produkują ponad 6 miliardów bagietek każdego roku, ale spożycie pieczywa przez Francuzów maleje.

Najlepsza piekarnia w 2024 roku 

Mer Paryża oraz Stowarzyszenie Piekarzy organizują konkurs na najlepszą piekarnię. Miano najlepszej w br. uzyskała piekarnia Utopie przy ulicy Jean Pierre Timbaud w XI dzielnicy Paryża. W nagrodę jej właściciele będą dostarczać przez rok wypieki do Pałacu Elizejskiego. 

W rozmowie z Interią jedna z osób stojących w kolejce powiedziała: “Nie jadam bagietek, ale tu przyszedłem spróbować, skoro są tak dobre”. Wypowiedź francuza poniekąd potwierdza statystyki dot. spożycia popularnego pieczywa we Francji. 

źródło: Interia
oprac.: red.