Mąka ze świerszcza domowego dopuszczona do sprzedaży

Mąka ze świerszcza domowego dopuszczona do sprzedaży

25 stycznia 2022

Od 24 stycznia br. sklepy na terenie Unii Europejskiej mogą sprzedawać mąkę ze świerszcza domowego Acheta domesticus.

Komisja Europejska dopuściła do wspólnego rynku produkty z dodatkiem mąki ze świerszczy domowych — Acheta domesticus. Zezwolenie na obrót takimi produktami wszedł w życie 24 stycznia 2023 r. i dotyczy na razie jednej, dalekowschodniej firmy, która otrzymała licencję na 5 lat. W maju 2022 roku, Europejski Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności pozytywnie zaopiniował wyroby tej firmy jako bezpieczne dla zdrowia.

Ekolodzy i naukowcy od dawna propagują “robaki” jako źródło pełnowartościowego białka. Zwracają uwagę na nieinwazyjny dla środowiska i niskoemisyjny sposób ich hodowania i przetwarzania. 

źródło: Money, Kuchnia WP