Czekolada to jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Niewiele osób wie, że dobra czekolada, która powstała z najwyższej jakości składników może korzystnie wpływać na nasze zdrowie i urozmaicać codzienne menu. Firma Wawel podpowiada na co zwracać uwagę, sięgając po czekoladę.
Czym się różni czekolada gorzka od czekolady deserowej?
Przede wszystkim – czekolada musi zawierać przynajmniej 35% suchej masy kakaowej, natomiast mleczna to połączenie ziarna kakaowego, cukru i mleka. Najważniejszą cechą, która świadczy o jakości czekolady jest procentowa zawartość kakao. Takie produkty znajdziemy w ofercie słodyczy Wawel, w której dostępne są zarówno czekolady deserowe z 43% zawartością kakao (klasyczne, nadziewane oraz z dodatkiem owoców), jak również dobrze już znana Gorzka Krakowska z 70% zawartością ziarna kakaowego, czy extra gorzka z zawartością nawet 90%.
Wykorzystanie czekolady
Czekolada to produkt, który dzięki różnorodności oferowanych smaków i rodzajów umożliwia wykorzystywanie w rozmaity sposób. Dla pasjonatów gotowania na pewno jest nieodłącznym składnikiem deserowych eksperymentów. Osoby poszukujące nowych smaków mogą połączyć ją z nietypowymi składnikami, takimi jak mięsa czy ryby. Doskonale sprawdza się także połączenie czekolady ze świeżymi regionalnymi lub egzotycznymi owocami, w formie fondue. Długie, zimowe wieczory z pewnością nie mogą się obejść, bez kubka czy filiżanki gorącej czekolady.
Właściwości czekolady
Czekolada to nie tylko słodka dawka dobrego humoru, ale też wiele składników odżywczych, które bardzo dobrze wpływają na nasz organizm. Najwięcej drogocennych wartości odżywczych znajduje się w czekoladach gorzkich. W każdej tabliczce, wysokiej jakości czekolady, znajdziemy całą gamę witamin – a wśród nich B2, B3, B6, B12, A i E. Czekolada, dzięki tłuszczom roślinnym, które zawiera, obniża zły cholesterol. Jednak to nie wszystko – mikroelementy, które znajdują się w czekoladzie zwiększają odporność na infekcje, stymulują układ nerwowy, regulują układ krwionośny i napięcie mięśni. Tak więc czekolada jedzona z umiarem jest dobra na wszystko i dla wszystkich.