Lunter – 100% na bazie roślin

Aktualności

Lunter – 100% na bazie roślin

Firma oferuje innowacyjne rozwiązania dla zdrowego stylu życia. Od pierwszego wyprodukowanego tofu Lunter, jako firma rodzinna, dąży do jednego celu: zapewnienia najlepszego i smacznego jedzenia na bazie roślin. Producent chce aktywnie przyczyniać się do zmiany nawyków żywieniowych.

Staranne podejście nie zmieniło się do dnia dzisiejszego. Grono odbiorców właśnie wzrosło do setek tysięcy zadowolonych klientów w osiemnastu krajach europejskich. Konsumentami są po prostu ludzie, którym zależy na jakości, zdrowym i, oczywiście, bardzo smacznym jedzeniu roślinnym.

Od domu rodzinnego po nowoczesną produkcję

Lunter zaczynał jako mała firma rodzinna w niewielkiej fabryce, która mieściła się w piwnicy domu w Bańskiej Bystrzycy. Inspiracji szukano wszędzie, szczególnie w Azji, gdzie wynaleziono tofu i gdzie konsumuje się od 2000 lat jako główne źródło protein. Dzięki członkom rodziny, sympatykom, a później także pracownikom, rozwijano się z roku na rok.

Skoncentrowano się na rozwoju produktu oraz zainwestowano w nowe technologie. Dziś, po prawie trzydziestu latach, sercem produkcji jest kompleks nowoczesnych linii produkcyjnych w ponad sto razy większych obiektach i zapewniamy pracę ponad dwustu pracownikom.

Produkty: 100% roślinne, bogate w składniki odżywcze i bez konserwantów

Ziarna soi, z których produkuje się tofu, smaczne pasty, kiełbaski i inne produkty, rosną w Europie Środkowej. Są uprawiane przez certyfikowanych rolników, partnerów, zgodnie z najwyższymi standardami ekologicznymi, bez użycia GMO.

Lunter Tofu powstaje w wyniku tradycyjnego, wielowiekowego procesu (udokumentowanego w starożytnych Chinach około 220 r.), którego istotą jest gotowanie i fermentacja ziaren. W testach wegańskich firm zajmujemy pierwsze miejsce wśród europejskich producentów pod względem zawartości wapnia. Tak przygotowane jedzenie ma wyraźnie korzystny wpływ na zdrowie ludzi.

Produkty firmy przygotowywane są wyłącznie ze świeżych surowców roślinnych, starannie przetworzonych, aby zachować wszystkie ich dobre właściwości. Nie używa się żadnych konserwantów ani innych sztucznych substancji.

Na talerzu otrzymuje się zdrową, bogatą w białko i delikatnie przygotowaną dietę w standardowej wysokiej jakości. Produkty firmy Lunter zawierają również ważne dla organizmu białka, wapń, błonnik, witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i kolejne 20 aminokwasów.

Innowacje Tofu, smaczny produkt gotowy do spożycia

Obecnie wprowadzana jest na rynek nowość pełna białka. Tofu Grill – dla miłośników pikantnych potraw przeznaczony jest Tofu Grill Sweet Chilli, dla klasycznych smakoszy Tofu Grill Tymian.

Tofu Lunter na grilla można znaleźć w Selgrosie, wybranych sklepach Tesco, wybranych sklepach Biedronka, wybranych sklepach E.Leclerc i wielu innych sklepach spożywczych.

Ta nowość to prosty pomysł, aby ułatwić przygotowanie smacznych potraw z tofu dla całej rodziny. Produkty Lunter Grill Tofu zostały opracowane specjalnie do grillowania. Wystarczy je pokroić, umieścić na grillu gazowym lub elektrycznym, albo na patelni, a za dwie minuty możesz zjeść pełny lunch ze zrównoważonym smakiem tymianku lub ostrzejszego słodkiego chili, w którym klienci natychmiast się zakochają. Ponadto produkty zawierają 43 %  referencyjnej wartości spożycia protein dla przeciętnej osoby dorosłej (RWS) oraz wapnia, co jest  w ramach profilaktyki zdrowotnej związanej m.in. z koronawirusem niezwykle ważne. Oprócz tych korzyści, nowość ma zerową zawartość konserwantów, laktozy, glutenu, GMO lub cholesterolu. 100% pochodzenia roślinnego gwarantuje łatwą strawność. Produkty firmy Lunter pozostawiają mniejszy ślad ekologiczny w porównaniu do produkcji zwierzęcej.