Lody bez laktozy firmy „Anita”

Nowości

Lody bez laktozy firmy „Anita”

12 lipca 2016

Jeszcze do niedawna osoby cierpiące na nietolerancję laktozy musiały sobie odmawiać latem lodów i lodowych deserów. Ale koniec z tym, na rynku pojawiły się właśnie lody bez laktozy. Nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego to jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych. Szacuje się, że dotyka ona nawet co trzecią osobę w Polsce. Jej objawem są głównie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Żeby się ustrzec przykrych konsekwencji, osoby dotknięte nietolerancją laktozy zmuszone są wyeliminować z diety wszystkie produkty zawierające laktozę.

Przez wiele lat na tej czarnej liście, obok sera, jogurtów i deserów mlecznych znajdowały się także lody, zwłaszcza wytwarzane na mleku. Lody firmy „Anita” powstały na bazie płynnego mleka, z którego usunięto cukier mleczny. Stało się to możliwe dzięki dodaniu do nich laktazy, czyli naturalnego enzymu stosowanego do rozkładu laktozy.

– Smak stworzonych lodów w niczym nie różni się od smaku tradycyjnych deserów tego typu. Jedyna różnica polega na tym, że zmieniono ich skład, usuwając z niego powodującą nietolerancję laktozę. Jest to więc deser przyjazny dla osób, które muszą przestrzegać ściśle określonej diety pozbawionej cukru mlecznego – mówi Grzegorz Mordalski, właściciel firmy „Anita”, produkującej lody.

Nowy produkt ma szansę przyjąć się na rynku. Na sklepowych półkach dostępne są już jogurty, sery, masła i margaryny bez laktozy. Od niedawna można kupić także mleko wolne od tej substancji. Lody stworzone przez „Anitę” są jednym z pierwszych deserów. Na początek firma oferuje lody o smaku waniliowym i w opakowaniach 1 l. Kupić je można w Carrefour, Netto oraz w sklepach Grupy Specjał. Stworzone przez „Anitę” lody jako pierwsze w Polsce posiadają także certyfikat „Produkt bezglutenowy”, nadany dzięki rekomendacji Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej.