61% Polaków ma większe zaufanie do produktów posiadających certyfikat jakości – wynika z badań przeprowadzonych przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Liczba osób, które sprawdzają, czy produkty spożywcze posiadają certyfikat systematycznie rośnie. Gwarancja jakości staje się również ważnym, obok ceny czynnikiem decydującym o zakupie mięsa. Dla produktów z wieprzowiny taką gwarancję jakości zapewnia certyfikat QAFP.
System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP jest oficjalnie uznanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi systemem gwarantującym wysoką jakość produktów spożywczych, w tym z wieprzowiny. System działa zgodnie ze strategią „od pola do stołu” – czyli: od hodowli i doboru odpowiednich zwierząt, poprzez ich żywienie, aż proces produkcji. Dla konsumenta kupno schabu z certyfikatem QAFP oznacza zakup produktu o wyjątkowych walorach.
Warto podkreślić, że schab z certyfikatem QAFP charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu (2-3%). Każdy kawałek musi być pozbawiony wad jakościowych, a mięso nie może być nastrzykiwane ani mrożone co zapewnia doskonały smak, kruchość i soczystość.
Systemu QAFP cały czas ewaluuje i wychodzi naprzeciw oczekiwaniom, aby odpowiadać na potrzeby ochrony klimatu. W związku z tym dba o to, aby stale podwyższać wymagania dotyczące producentów pierwotnych – trzody chlewnej.
Żywność z certyfikatem jest szczególnie preferowana przez konsumentów, którzy dokonują świadomych wyborów produktów spożywczych. Są to bardzo często klienci z dużych miast, zarabiający więcej niż przeciętny człowiek oraz przykładający większą uwagę do zdrowego trybu życia. W obliczu pandemii zmieniły się również nawyki zakupowe – wzrósł patriotyzm konsumencki, przez co chętniej są wybierane produkty polskie. Certyfikat QAFP wspiera polskich producentów oraz jest dla każdego z nich otwarty. System jest przejrzysty i zapewnia pełną weryfikowalność produktów, dzięki czemu ich jakość przewyższa normy handlowe.
Więcej informacji o produktach QAFP dostępnych jest na stronie www.qafp.pl.
Kampania „Jakość z polskim certyfikatem” finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.