Kuchnie różnych krajów, produkty żywnościowe, specjały z regionów, napoje i soki naturalne, przekąski a wszystko pachnące ziołami i przyprawami z całego świata zaprezentowane przez znanych kucharzy warszawskich restauracji – te wszystkie atrakcje do zobaczenia i zasmakowania na targach WorldFood Warsaw.
W tym roku atrakcją targową będzie pawilon włoski Bellavita, w którym odbędą się warsztaty i pokazy kulinarne z udziałem m.in. Andrea Camastra – szefa kuchni i współwłaściciela warszawskiej restauracji Senses odznaczonej prestiżową gwiazdką Michelin, Umberto Vezzoli z T. Bistrot by Mezoli z Milanu oraz Tomasza Koleckiego z Polskiego Stowarzyszenia Sommelierów. Szef restauracji „Pod Gigantami” Paweł Zieliński i Marzena Gromelska – szef Chianti Kręgliccy zademonstrują wykwintną włoską kuchnię, szczególną uwagę poświęcając serom i „primi piatti”. Pizzermani z Neapolu poprowadzą warsztaty przygotowywania prawdziwej włoskiej pizzy. Zaprezentowane zostaną wyroby ponad 60. włoskich producentów żywności i napojów. Szef kuchni, ekspert kulinarny, wieloletni działacz Slow Food Polska, Kuba Korczak poprowadzi wykład połączony z pokazem kulinarnym i degustacją, z kolei Jarosław Uściński, Szef Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, właściciel restauracji Moonsfera, poprowadzi warsztaty i pokazy kulinarne świątecznej kuchni polskiej, a Kevin Aiston znany kucharz – strażak (program „Europa da się lubić” ) zaprezentuje smakowite steki wołowe i inne specjalności kuchni angielskiej. Zaprezentowane zostaną podczas specjalnych pokazów tajniki kuchni tajskiej i meksykańskiej, a z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych odbędzie się cykl imprez promujących polskie mięso wieprzowe i wołowe oraz ich przetwory. Podczas targów WorldFood Warsaw 2017 odbędzie również IX Ogólnopolskie Spotkanie Przetwórców i Handlowców Branży Mięsnej. W targach weźmie udział ponad 300 Wystawców z branży spożywczej z 23 krajów świata. Poradnik Handlowca jest patronem medialnym tej imprezy.