Kuchnia zero waste: Inspiracje od marki Vegeta Natur

Producenci

Kuchnia zero waste: Inspiracje od marki Vegeta Natur

Współczesny konsument jest coraz bardziej świadomy. Dlatego coraz bardziej słyszalne są trendy związane z poszanowaniem środowiska. A te mówią wyraźnie – kupuj z rozwagą. Odpowiedzią na taki styl życia jest filozofia #zerowaste. W dosłownym tłumaczeniu „brak śmieci, brak marnowania”. Smak potraw przyrządzanych w duchu tej idei podkręcą produkty marki Vegeta.

Żyjemy w dobie konsumpcjonizmu. Oznacza to, że coraz więcej kupujemy, ale też marnujemy – zwłaszcza jeśli mowa o żywności. Często wydaje nam się, że w naszej lodówce nie ma nic, na co mielibyśmy ochotę. Z drugiej strony nawet nie zastanawiamy się, ile ciekawych potraw może powstać z tego, co już mamy w domu. Tymczasem kuchnia zero waste to oszczędność, ekologia i smaczne jedzenie.

Zgodnie z filozofią zero waste staramy się marnować jak najmniej jedzenia. Oznacza to, że do przyrządzanych potraw wykorzystujemy to, co mamy pod ręką. Mogą to być pojedyncze warzywa, jak marchewka, cukinia, cebula czy resztki kaszy jaglanej z obiadu. Pomysłów może być wiele. Ale najważniejsze jest to, że takie dania mogą być smaczne. Nieocenioną pomocą będą produkty z linii Vegeta Natur. W jej skład wchodzą naturalne składniki: zioła, przyprawy i warzywa z dodatkiem soli morskiej. Kompozycje smakowe zostały przygotowane w oparciu o analizę potrzeb konsumentów i trendów żywieniowych z pomocą eksperta – polskiego szefa kuchni. Dzięki temu wszystkie mieszanki przypraw udoskonalą smak przygotowywanych potraw. Produkty nie zawierają glutaminianu sodu, barwników i konserwantów.

Czasem wystarczy odrobina inspiracji. Pomysły na kuchnię zero waste z marką Vegeta Natur.

  • Placuszki warzywne

Składniki: Przyprawa Vegeta Natur z czosnkiem, 1 marchewka, 1 cukinia, 2-3 ziemniaki, ½ szklanki mąki, 1 jajko, olej, opcjonalnie śmietana, łosoś wędzony

Sposób przygotowania:

Warzywa obierz i umyj. Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Dodaj mąkę, jajko oraz przyprawę Vegeta Natur z czosnkiem. Całość wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Łyżką lub ręką formuj placuszki i smaż na małym ogniu z obu stron przez około 2 minuty. Jeśli masz w lodówce śmietanę czy plasterki wędzonego łososia – możesz podać je dodatkowo.

  • Aromatyczna zupa krem z serem i brokułami

Składniki: Vegeta Natur , 1 brokuł, 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, kawałek sera pleśniowego lub topionego, liście szpinaku / natki pietruszki, opcjonalnie: grzanki, kiełki lub pestki, np. dyni

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki oraz marchewkę. Umyj wszystkie warzywa. Opłucz szpinak lub natkę pietruszki. Warzywa ugotuj w 1 litrze wody, dodając wcześniej przyprawę Vegeta Natur. Ugotowane warzywa zmiksuj w blenderze z serem topionym lub pleśniowym oraz świeżymi liśćmi szpinaku bądź natki pietruszki. Podawaj na ciepło, np. z grzankami lub posypane pestkami dyni.

  • Sałatka z burakiem i awokado

Składniki: Vegeta Natur do sałatek i dipów, 2-3 rzodkiewki, 1/3 ogórka świeżego, 1 ugotowany burak, 1 pomidor lub kilka sztuk pomidorków koktajlowych, garść: liści sałaty, ulubionych kiełków, szpinaku, natki pietruszki, ulubione orzechy: mogą być włoskie, ziemne lub nerkowce, olej, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Pokrój rzodkiewki i ogórka w plasterki, buraka w kostkę. Dodaj liście ulubionej zieleniny oraz groszek lub kukurydzę (jeśli masz pod ręką inne strączki, jak na przykład czerwona fasola czy ciecierzyca – też będą pasowały). Przygotuj dressing: połącz olej ze szczyptą Vegeta Natur do sałatek i dipów oraz odrobiną soku z cytryny. Wymieszaj i polej sałatkę.

  • Leczo z warzywami i kiełbasą

Składniki: Mogą to być dowolne warzywa, jakie znajdziesz w lodówce, na przykład: 1 marchewka, 1 cukinia, 1 papryka, 1/2 cebuli, 1 kiełbasa (opcjonalnie kawałek boczku), 1 opakowanie Pomidorów krojonych Podravka, Vegeta Natur do gulaszu lub Vegeta Natur Pikantna z chilli, Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Umyj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę i pokrój w plasterki. Paprykę oraz cukinię pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć na rozgrzaną patelnię i zrumień. Dodaj pokrojoną kiełbasę lub boczek. Kiedy warzywa będą miękkie, wlej pomidory i dopraw przyprawą Vegeta Natur do gulaszu lub Vegeta Natur Pikantna z chilli. Duś na małym ogniu przez 10-15 minut. Podawaj z chlebem lub ryżem.