Jesień rozgościła się u nas na dobre. Widoczna nie tylko w kalendarzu, ale również za oknem. Dlatego już czas, aby zawitała także w naszej kuchni. Wypróbuj przepis na zupę jarzynową z blanszowanymi brokułami, kalafiorem i marchewką. W ty przepisie wykorzystaj kremowy serek śmietankowy Hochland. Dzięki niemu zupa zyska idealnie kremową konsystencję i nabierze charakterystycznego, śmietankowego smaku.
Nic nie rozgrzewa lepiej, w czasie chłodniejszych dni, niż gorąca zupa. Z dodatkiem sezonowych warzyw będzie sycącym posiłkiem dla każdego! Na warzywnych straganach bez problemu znajdziemy dorodne brokuły, kalafiory, selery i pietruszkę. A więc nie ma na co czekać, korzystajmy ze smaków jesieni. Warzywa wystarczy ugotować, zmiksować i nasza zupa-krem jest właściwie gotowa. Jednak najważniejszym składnikiem jest serek kremowy Hochland, dzięki któremu zupa zyska kremową gładkość i wyrazisty smak. To doskonały patent na zagęszczenie każdej zupy.
Kremowa zupa jarzynowa z blanszowanymi warzywami
Składniki: 2 bloczki serka kremowego Śmietankowy Hochland, 1 biała cebula, 1 łyżka oleju, 1 kalafior, 1 duży seler, 2 pietruszki, 1 ziemniak, 1,5 l bulionu warzywnego, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, świeżo zmielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Dodatkowo: brokuł, kalafior (tylko różyczki), 2 marchewki pokrojone w kostkę, 1 łyżka oliwy z oliwek, natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy gałkę, serek kremowy śmietankowy Hochland i miksujemy na gładki krem. Brokuł, kalafior oraz marchewkę blanszujemy na oliwie. Krem z białych warzyw podajemy z blanszowanymi warzywami oraz posypujemy pietruszką.