KOWR: Rośnie liczba polskich producentów wina

Aktualności

KOWR: Rośnie liczba polskich producentów wina

26 maja 2025

Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), w okresie od 2009 do 2024 roku liczba zarejestrowanych producentów wina wzrosła trzydziestokrotnie – z 21 do 625. Równocześnie powierzchnia upraw winorośli zwiększyła się 26 razy, osiągając 951 hektarów w porównaniu do 36 hektarów na początku tego okresu. Produkcja wina również zanotowała imponujący wzrost – niemal sześćdziesięciokrotny, z 412 hektolitrów do 25,6 tysiąca hektolitrów.

Położenie polskich winiarzy uległo istotnej zmianie po wejściu w życie ustawy z 12 maja 2011 roku dotyczącej wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich. Nowe regulacje wprowadziły m.in. definicję producenta wina oraz umożliwiły rolnikom wytwarzającym do 100 hektolitrów trunku rocznie prowadzenie działalności bez konieczności jej rejestrowania. Ustawa uprościła również szereg dotychczasowych formalności związanych z produkcją wina.

Dla porównania – na początku ubiegłej dekady powierzchnia upraw winorośli w Polsce wynosiła zaledwie 50 hektarów, podczas gdy w sezonie 2021/2022 było to już około 620 hektarów.

W roku winiarskim 2024/2025 do rejestru producentów wina wpisano 504 podmioty, natomiast w pierwszym kwartale 2025 roku – już 24 kolejnych producentów zarejestrowało swoją działalność na nadchodzący sezon 2025/2026. Przypomnijmy, że rok winiarski rozpoczyna się 1 sierpnia i trwa do 31 lipca następnego roku.

Powierzchnia polskich winnic jest bardzo zróżnicowana – od niewielkich parceli liczących kilkanaście arów po rozległe plantacje obejmujące nawet kilkanaście hektarów. Najwięcej winnic zlokalizowanych jest w południowej, południowo-wschodniej i południowo-zachodniej Polsce, gdzie warunki klimatyczne szczególnie sprzyjają uprawie winorośli. W ostatnich latach obserwuje się jednak rozwój winiarstwa także w innych regionach kraju.

Coraz częściej winnice są zakładane przy gospodarstwach agroturystycznych, co sprzyja ich promocji i popularyzacji. Produkcja wina staje się w Polsce nie tylko modna, ale i opłacalna, czego efektem jest powstawanie firm traktujących winiarstwo jako główną działalność biznesową.

Za najlepszy obszar do uprawy winorośli w Polsce uchodzi województwo lubuskie, a Zielona Góra bywa nazywana stolicą polskiego winiarstwa.

źródło: PAP Biznes/Interia
oprac.: K. Walkowiak