Według Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), w 2024 roku eksport polskich towarów rolno-spożywczych zwiększył się o 2,7 % rok do roku, osiągając rekordowy poziom 53,5 mld zł. W tym samym czasie import w tej kategorii wzrósł o 6,6 % rok do roku, sięgając 35,6 mld zł.
W 2024 roku w strukturze polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych największy udział miało mięso, przetwory mięsne oraz żywiec, które stanowiły 20 % wartości eksportu, osiągając 10,8 mld euro.
Pod względem wartości kolejne pozycje zajmowały: ziarno zbóż i jego przetwory (6,5 mld euro, 12 %), tytoń i wyroby tytoniowe (5,6 mld euro, 10 %), cukier i wyroby cukiernicze (4,5 mld euro, 8 %), produkty mleczne (3,5 mld euro, 7 %), ryby i ich przetwory (3,1 mld euro, 6 %) oraz warzywa i ich przetwory (2,7 mld euro, 5 %).
Rynek unijny stanowił 74 % polskiego eksportu rolno-spożywczego, z czego jedna czwarta trafiała do Niemiec. Udział Wielkiej Brytanii wyniósł 8 %, Ukrainy 2 %, USA 1 %, a pozostałe kraje odpowiadały za 15 % eksportu.
W 2024 roku Polska odnotowała dodatnie saldo handlowe w takich grupach produktów jak: mięso i podroby drobiowe, tytoń i wyroby tytoniowe, mięso, podroby oraz przetwory (z wyłączeniem drobiu), produkty zbożowo-mączne, wyroby cukiernicze, ziarno zbóż, produkty mleczne, pasze, warzywa i ich przetwory, cukier oraz soki owocowe i warzywne.
Deficyt w handlu zagranicznym wystąpił w takich grupach produktów jak: kawa, herbata, kakao, makuchy, owoce i ich przetwory, żywe zwierzęta, tłuszcze roślinne, napoje alkoholowe oraz nasiona roślin oleistych.
źródło: PAP Biznes
oprac.: K. Walkowiak
fot.: Pexels