W najnowszym badaniu Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw postanowił zapytać Polaków o sytuacje, które sprzyjają jedzeniu większej ilości warzyw i owoców. Okazuje się, że kluczowe są trzy czynniki: dostępność ulubionych gatunków w sezonie, dbałość o zdrowie i możliwość jedzenia warzyw i owoców w postaci smacznych dań.
- Jedzeniu większej ilości warzyw i owoców sprzyja sezonowość. Ponad połowa (55%) Polaków w sezonie na ulubione warzywa i owoce je ich więcej.
-
Gdy pojawia się pomysł na to, jak podać warzywa i owoce, to są one jedzone bardzo chętnie. Co piąty (19%) respondent je więcej warzyw i owoców, gdy są smacznie przyrządzone i ładnie podane.
-
Kolejną przyczyną jedzenia większej ilości warzyw i owoców jest chęć zadbania o zdrowie i samopoczucie. Uważamy, że warzywa i owoce pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Co trzeci Polak (31%) je więcej warzyw i owoców, gdy chce poprawić swoją odporność. 16% gdy chce schudnąć.