Konsumpcja owoców i warzyw

Aktualności

Konsumpcja owoców i warzyw

01 sierpnia 2022

W najnowszym badaniu Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw postanowił zapytać Polaków o sytuacje, które sprzyjają jedzeniu większej ilości warzyw i owoców. Okazuje się, że kluczowe są trzy czynniki: dostępność ulubionych gatunków w sezonie, dbałość o zdrowie i możliwość jedzenia warzyw i owoców w postaci smacznych dań.

  • Jedzeniu większej ilości warzyw i owoców sprzyja sezonowość. Ponad połowa (55%) Polaków w sezonie na ulubione warzywa i owoce je ich więcej.
  • Gdy pojawia się pomysł na to, jak podać warzywa i owoce, to są one jedzone bardzo chętnie. Co piąty (19%) respondent je więcej warzyw i owoców, gdy są smacznie przyrządzone i ładnie podane.
  • Kolejną przyczyną jedzenia większej ilości warzyw i owoców jest chęć zadbania o zdrowie i samopoczucie. Uważamy, że warzywa i owoce pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Co trzeci Polak (31%) je więcej warzyw i owoców, gdy chce poprawić swoją odporność. 16% gdy chce schudnąć.
W wynikach badania widać, że wyjazdy wakacyjne, czy spędzanie większej ilości czasu poza domem, nie sprzyjają zdrowej diecie i to pomimo większej dostępności sezonowych warzyw i owoców. Choć w badaniu nie odnotowujemy dużych zmian w sposobie odżywiania Polaków w ostatnich miesiącach, to eksperci Kantar Public polecają monitorować wpływ rosnących cen żywności na sposób odżywiania.

Czas na polskie superowoce!

Borówka rośnie w tempie 8%. To wynik powtarzający się regularnie od początku realizacji badań, czyli od grudnia 2019 r. Tegoroczne lipcowe badanie pokazuje wzrost większy o jeszcze o 1 p.p.. Lipiec 2022 do lipca 2021 borówka wzrosła o 9 p.p.
Imponujący jest wzrost konsumpcji borówki. W lipcu 2020 roku jadło borówki 23% Polaków, w lipcu 2021 roku – już 31%, w tym roku to poziom 40%. Oddaje to wzrost liczby konsumentów borówki z poziomu 7,4 przez 10 aż to 13 mln.

Rośnie sprzedaż praktycznie wszystkich badanych owoców jagodowych. Największy wzrost liczby konsumentów “lipiec do lipca” zanotowały borówki – o 2,95 mln, maliny o 1,94 mln i agrestu o 0,63 mln. W skali 2 lat – lipiec 2022 vs. lipiec 2020 – borówki i maliny zyskały po 5,5 mln nowych konsumentów.

Dla malin lipiec wyznaczył historyczny rekord. Spożycie malin deklarowało aż 53% populacji, tj. 17,2 mln dorosłych Polaków. Mniej niż w lipcu 2021 roku było tylko osób deklarujących, że jedli truskawki. Wpływ na odnotowane wzrosty i spadki deklaracji spożycia może mieć zarówno wcześniejsze niż w dwóch poprzednich latach rozpoczęcie sezonu, jak i nieco późniejszy termin badania. W przypadku jagody kamczackiej na przykład nieco niższe niż przed rokiem deklaracje spożycia w lipcu idą w parze ze znacznie wyższymi deklaracjami spożycia w czerwcu.
źródło: polskiesuperowoce.pl