Jak co roku produkty spożywcze ocenianie są następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, drób, ryby, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, soki, octy, marynaty, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)
III. Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne (np. ciasta, farsze).
Do Jury Konkursu na Najlepszy Produkt Spożywczy zostali zaproszeni:
Przewodniczący Jury MARCIN POLUS – Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
RENATA WRÓBEL – Dyrektor Obszaru Klientów Małopolska MAKRO Cash and Carry
WIESŁAW GENERALCZYK – Prezes Wydawnictwa “Poradnik Handlowca” “Poradnik Restauratora”
PIOTR DZIADKOWIEC – Krakowska Szkoła Barmanów
PRZEMYSŁAW BOLECHOWSKI – Prezes RADIO KRAKÓW
HEIDI HANDKOWSKA Redaktor Naczelna – “Poradnik Restauratora”
LESZEK KAWA – Członek Zarządu Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
JAN FILIPCZYK – Członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej