Kolorowo i zdrowo na targach WorldFood

Aktualności

Kolorowo i zdrowo na targach WorldFood

18 października 2018

Polska jest istotnym producentem warzyw i owoców w skali Europy. Uprawa oraz przetwórstwo jest bardzo ważnym segmentem w branży rolno–spożywczej.

Znajdujemy się na zaszczytnym szóstym miejscu, jako jeden z największych producentów owoców i warzyw w UE oraz zajmujemy czołowe miejsce w produkcji przetworów owocowo – warzywnych.

Łączna produkcja soków pitnych, nektarów, napojów owocowych i owocowo-warzywnych w sezonie 2016/17 wyniosła 1,87 mln ton. Polska jest największym w UE eksporterem zagęszczonego soku jabłkowego i owoców. W ciągu ostatnich lat zdecydowanie wzrosła też świadomość Polaków dotycząca ich wartości odżywczych. Obecnie 18,3% Polaków ma świadomość, że do soków nie dodaje się cukru (to prawie dwukrotnie wyższy odsetek niż w 2015 r.) a 36,2% konsumentów wie, że sok właśnie może zastąpić jedną z zalecanych przez ekspertów pięciu dziennych porcji owoców i warzyw.

Zarówno w Europie, jak i na całym świecie coraz większą uwagę konsumentów przyciąga zdrowe odżywianie i porady dietetyków. Na rzecz poprawienia nawyków żywieniowych globalnego społeczeństwa powstała inicjatywa „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, która zachęca do spożywania rekomendowanych przez lekarzy 5 warzywno-owocowych porcji dziennie. Warzywa i owoce na piramidzie żywienia zajmują drugie miejsce zaraz po produktach zbożowych. Są one bowiem skarbnicą składników odżywczych, dzięki którym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność. Powinny być dodawane do każdego posiłku, inaczej trudno będzie spożyć taką ilość jednorazowo. Świeże warzywa i owoce są źródłem wielu witamin, które trudno dostarczyć organizmowi w inny sposób.

Warto wspomnieć, że trendy konsumenckie zmieniły także oblicze rynku bakalii, których znaczną częścią są suszone owoce (morele, żurawina i wiele innych). Obecnie traktuje się je jak zdrową przekąskę, która jest alternatywą dla słodyczy. Według oceny firmy Nielsen wartość tego segmentu w roku 2016 r. przekroczyła 1,2 mld zł.

Coraz chętniej sięga się również po tak zwane „zdrowe chipsy”. Jest to nic innego, jak zdrowa przekąska z suszonych warzyw lub owoców.

Jakość handlowa i konsumpcyjna polskich owoców i warzyw powoduje, że cieszą się one coraz większym zainteresowaniem partnerów handlowych na rynkach europejskich, a kolejnym celem dla krajowych producentów warzyw i owoców jest dalsza ekspansja na światowe rynki. – Wychodząc naprzeciw potrzebom wystawców, rynku i firm logistycznych, po raz drugi oferujemy Targi Chłodniczych Łańcuchów Dostaw COLDCHAIN. Jest po temu świetna okazja, czyli VI Targi WorldFood, organizowane, jak co roku wiosną w Warszawie  – podkreśla Agnieszka Szpaderska, dyrektor Targów.

Jak widać, sektor owocowo- warzywny jest to dość rozległy i  kryją się przed nim duże perspektywy i nowe możliwości. Chcesz spotkać się z producentami z tego sektora? Nawiązać kontakty biznesowe i wymienić się doświadczeniami?. Dlatego, już dziś zapraszamy wszystkich zainteresowanych branżą owocowo- warzywną i rozwojem tego rynku do udziału w panelach tematycznych, dyskusji, ale  przede wszystkim rozmów B2B, profesjonalnie zorganizowanych. Patronat nad tą edycją Targów objęli Zarząd Unii Owocowej Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw i  Krajowa Unia Producentów Soków.