Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio

Aktualności

Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio

Koalicję powołano pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zainicjowana została przez instytucje, które łączy idea rozwoju rynku bio w Polsce. Członkami założycielami są przedstawiciele Carrefour Polska, Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz stowarzyszenia EKOŁAN. Celem działania Koalicji będzie podjęcie inicjatyw prowadzących do budowy rynku żywności bio i wdrożenie rozwiązań wspierających rozwój tego rynku w Polsce.

W Polsce obserwuje się regres w produkcji żywności ekologicznej, a wielkość powierzchni upraw ekologicznych w Polsce spada systematycznie i wynosi obecnie 500 tys. hektarów. Pomimo tego, tempo sprzedaży żywności bio utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie, ale w dużej mierze w skutek zwiększonego importu.

Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio ma służyć budowie potencjału rolnictwa i przetwórstwa żywności ekologicznej oraz wzmacnianiu tego segmentu polskiego rolnictwa. Celem Koalicji jest wypracowanie standardów działania, rozwiązań problemów, opracowania gotowych projektów w zakresie gospodarczym, handlowym, edukacyjnym, społecznym i zdrowotnym, dotyczących rozwoju rynku żywności bio oraz upowszechnienia wiedzy z tego zakresu wśród producentów, przetwórców, handlowców oraz konsumentów.

Carrefour Polska realizuje strategię transformacji żywieniowej zakładającą między innymi demokratyzację bio, w szczególności w kontekście rozwoju lokalnych produktów. Sieć biorąc udział w pracach Koalicji, chce przyczynić się do wsparcia rozwiązań w zakresie logistyki i dystrybucji, edukacji konsumentów oraz wsparcia rolników w procesie konwersji.