Kiełbasa na półkę? Najlepiej z certyfikatem QAFP.

Producenci

Kiełbasa na półkę? Najlepiej z certyfikatem QAFP.

19 maja 2023

61% Polaków ma większe zaufanie do produktów posiadających certyfikat jakości – wynika z badań przeprowadzonych przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Liczba konsumentów, którzy sprawdzają, czy produkty spożywcze posiadają certyfikat systematycznie rośnie. Gwarancja jakości staje się również ważnym, obok ceny, elementem decyzji w zakupie mięsa. Dla tradycyjnych polskich kiełbas taką gwarancję jakości zapewnia certyfikat QAFP.

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP jest oficjalnie uznanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi systemem gwarantującym wysoką jakość produktów spożywczych, w tym wędlin i kiełbas. System jest prowadzony według zasad strategii „od pola do stołu” – czyli: od hodowli i doboru odpowiednich zwierząt, poprzez ich żywienie, aż po tradycyjnie sprawdzony proces produkcji. Dla konsumenta kupno kiełbasy z certyfikatem QAFP oznacza zakup produktu o wyjątkowych walorach.

Warto podkreślić, że kiełbasy z certyfikatem QAFP produkowane są według tradycyjnych, sprawdzonych receptur i mają tzw. „krótką etykietę” – nie zawierają zbędnych dodatków. Co więcej są wytwarzane z wysokiej jakości surowca QAFP oraz charakteryzują  się niską wydajnością  czyli wysoką zawartością mięsa. Dodatkowo zawierają tylko naturalne przyprawy.  Przy produkcji wędlin QAFP jest zakaz stosowania substancji poprawiających smak i zapach oraz mięsa odkostnionego mechanicznie. Ważne jest również to, że posiadają niską zawartość soli oraz są wędzone tylko w dymogeneratorach.

Żywność z certyfikatem jest szczególnie preferowana przez konsumentów, którzy dokonują  świadomych wyborów produktów spożywczych. Są to bardzo często klienci z dużych miast, zarabiający więcej niż przeciętny człowiek oraz przykładający większą uwagę do zdrowego trybu życia. W obliczu pandemii zmieniły się również nawyki zakupowe – wzrósł patriotyzm konsumencki, przez co chętniej są wybierane produkty polskie. Certyfikat QAFP wspiera polskich producentów oraz jest dla każdego z nich otwarty. System jest przejrzysty i zapewnia pełną weryfikowalność produktów

Więcej informacji o produktach QAFP dostępnych jest na stronie www.qafp.pl.

Kampania „Jakość z polskim certyfikatem” finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.