KE wprowadza zmiany na rynku spożywczym. Sproszkowane larwy mącznika młynarka jako składnik m.in. pieczywa

Aktualności

KE wprowadza zmiany na rynku spożywczym. Sproszkowane larwy mącznika młynarka jako składnik m.in. pieczywa

29 stycznia 2025

Komisja Europejska (KE) wprowadza zmiany na rynku żywnościowym, zatwierdzając stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika, m.in. w pieczywie. Decyzja ta jest częścią szerszej strategii mającej m.in. na celu promowanie zrównoważonego i ekologicznego rolnictwa.

Larwy owadów, takie jak mącznik młynarek czy świerszcze domowe, są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Wprowadzenie pieczywa z dodatkiem larw owadów spotkało się z mieszanymi reakcjami konsumentów. Niektórzy podkreślają korzyści zdrowotne i ekologiczne takiego rozwiązania, inni wyrażają obawy związane z akceptacją kulturową oraz potencjalnymi alergiami.

Producenci pieczywa planują wprowadzenie różnych produktów z dodatkiem mąki z owadów, takich jak chleby, bułki czy krakersy. Wszystkie te produkty będą musiały spełniać surowe normy bezpieczeństwa żywności obowiązujące w Unii Europejskiej.

Decyzja ta wpisuje się w globalny trend poszukiwania alternatywnych źródeł białka oraz dążenia do bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Czas pokaże, czy pieczywo z dodatkiem larw owadów zdobędzie uznanie wśród europejskich konsumentów.

źródło: Money.pl
oprac.: K. Walkowiak