Komisja Europejska (KE) wprowadza zmiany na rynku żywnościowym, zatwierdzając stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika, m.in. w pieczywie. Decyzja ta jest częścią szerszej strategii mającej m.in. na celu promowanie zrównoważonego i ekologicznego rolnictwa.
Larwy owadów, takie jak mącznik młynarek czy świerszcze domowe, są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Wprowadzenie pieczywa z dodatkiem larw owadów spotkało się z mieszanymi reakcjami konsumentów. Niektórzy podkreślają korzyści zdrowotne i ekologiczne takiego rozwiązania, inni wyrażają obawy związane z akceptacją kulturową oraz potencjalnymi alergiami.
Producenci pieczywa planują wprowadzenie różnych produktów z dodatkiem mąki z owadów, takich jak chleby, bułki czy krakersy. Wszystkie te produkty będą musiały spełniać surowe normy bezpieczeństwa żywności obowiązujące w Unii Europejskiej.
Decyzja ta wpisuje się w globalny trend poszukiwania alternatywnych źródeł białka oraz dążenia do bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Czas pokaże, czy pieczywo z dodatkiem larw owadów zdobędzie uznanie wśród europejskich konsumentów.
źródło: Money.pl
oprac.: K. Walkowiak