W czasie pandemii zmieniły się nawyki żywieniowe Polaków – konsumenci częściej sięgają po produkty zdrowsze i przyjaźniejsze środowisku. Podążając za tym trendem, Kaufland stworzył w swoich sklepach Strefy Świadomego Odżywiania, dzięki którym klienci łatwo znajdą produkty dedykowane konkretnym potrzebom żywieniowym.
Wege, z niską zawartością, bez glutenu
Strefy Świadomego Odżywiania klienci znajdą w każdym sklepie Kaufland. Obejmują one produkty wegańskie i wegetariańskie, z niską zawartością cukru, bez glutenu, a w sklepach o większej powierzchni sprzedażowej także superżywność oraz produkty dla aktywnych. Strefy Świadomego Odżywiania można łatwo znaleźć m.in. dzięki nośnikom przytwierdzonym do regałów, naklejkom na podłodze oraz plakatom.
– Jedną z trzech najważniejszych motywacji zakupowych Polaków jest możliwość znalezienia potrzebnych artykułów szybko i łatwo. Dlatego w naszych sklepach stworzyliśmy specjalne Strefy Świadomego Odżywiania, gdzie w jednym miejscu znajdują się produkty wegańskie i wegetariańskie, z niską zawartością cukru czy bez glutenu. Dzięki dobrze widocznym oznaczeniom oraz przemyślanemu rozmieszczeniu towarów klienci nie muszą spędzać wiele czasu, aby odnaleźć artykuły, które ich interesują. Mamy także nadzieję, że w ten sposób zachęcimy klientów do spróbowania m.in. produktów z niską zawartością cukru, dzięki którym w łatwy sposób możemy ograniczyć ilość tego składnika w naszej codziennej diecie – mówi Maja Szewczyk, Dyrektor Działu Komunikacji Korporacyjnej Kaufland Polska.
Stawianie na to, co roślinne
Zapotrzebowanie na produkty wegańskie i wegetariańskie rośnie, dlatego Strefy Świadomego Odżywiania to nie jedyne propozycja sieci Kaufland. W ponad 160 sklepach w strefie artykułów chłodzonych klienci mogą znaleźć w jednym miejscu wegańskie i wegetariańskie artykuły garmażeryjne, w tym liczne produkty marki własnej Kaufland K-take it veggie, a w ponad 70 sklepach sieci regały z wegańską alternatywą dla klasycznego nabiału. Strefy te Kaufland wprowadza stopniowo w kolejnych marketach.