Jak karnawał, to koniecznie na bogato. Stoły powinny uginać się pod ciężarem różnorodnych pyszności – aromatycznie przyprawionych i przygotowanych z niecodziennych dodatków. Organizując domówkę zadbajmy o najmniejsze detale tak, aby goście zapamiętali tegoroczne „ostatki” na długo.
Zawodowi plannerzy imprez, sukces wydarzenia opierają na 3 elementach: dobrym jedzeniu, odpowiednio dobranej muzyce i spektakularnych dekoracjach. Dlaczego i my mielibyśmy z nich nie skorzystać? Stwórzmy plan domówki od tematu przewodniego zaczynając. To on zdeterminuje nasze kolejne kroki – stroje, dodatki i oczywiście menu. No właśnie menu. Ustalając, co znajdzie się w naszym bufecie pamiętajmy, aby przygotować kilka neutralnych dań. Takich, które zasmakują wszystkim. Oczywiście trzymajmy się podstawowej zasady – musi być różnorodnie i kolorowo. Pomogą nam w tym wielosmakowe Sosy Kieleckie. W karnawale stawiamy na Sos Kielecki cygański i Sos Kielecki curry. Te dwa warianty bez wątpienia znajdą swoich amatorów.
Sposobów na podanie sosów jest sporo. Możemy wykorzystać je jako dip do mięs, chrupiącego pieczywa lub świeżo pokrojonych warzyw. W tym roku przygotujmy szaszłyki z kurczaka w nieco innym, niż klasycznym wydaniu. Zaserwujmy na patyczkach duże paski kurczaka obtoczone w kompozycji przypraw – soli, kurkumie, papryce słodkiej i chilli. Po upieczeniu na blaszce w 180 st. C. podajmy je z Sosem Kieleckim curry. Sosy świetnie sprawdzą się również jako dodatek do warzywnych past np. z białej fasoli, groszku lub ciecierzycy. Podtrzymają kremową konsystencję i urozmaicą zblendowane warzywa konkretnym aromatem. Inną metodą jest połączenie gotowego sosu ze składnikami sałatek lub potraw. Dla przykładu Sos Kielecki cygański świetnie zgra się z pilaw – bałkańskim daniem z ryżu, z warzywami, mięsem i intensywnymi przyprawami. Taki rozgrzewający posiłek możemy śmiało zaserwować gościom w trakcie imprezy. Zaostrzy smak i rozgrzeje żołądek.
Obok znanych i lubianych dań warto dodać kilka zaskakujących, mało popularnych składników. Do tych nietypowych wciąż należą kaki, miechunka, kwiaty jadalne, owoce liofilizowane czy zboża ekspandowane. Z dwóch ostatnich możemy wykonać pyszne i zdrowe desery. A kwiaty i miechunka rewelacyjnie sprawdzą się w karnawałowych sałatkach. Jedną z nich przygotujmy na bazie garści roszponki, poszarpanych liści mini sałaty rzymskiej, 20 owoców miechunki, ½ granatu, mini kulek mozzarelli i garści orzechów nerkowca. Całość połączmy i skropmy wyskokowym dipem zblendowanym na bazie 5 łyżek szampana, 1 mango, 3 łyżek oleju z pestek winogron, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki Musztardy Kieleckiej sarepskiej. Tak skomponowana sałatka ze słodko – kwaśnym sosem zaskoczy wszystkich.