Badania zrealizowane w sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki – drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.
Konsumpcja owoców w sierpniu

-
jabłka – 25,4 mln, trzeci kolejny wzrost miesięczny i „rok do roku”, potwierdzenie zatrzymania trendu spadkowego
-
śliwki – 23 mln konsumentów – historyczny rekord konsumpcji w sierpniu
-
borówki – 21,5 mln konsumentów – historyczny rekord konsumpcji
-
maliny – 18,7 mln konsumentów – historyczny rekord konsumpcji w sierpniu i drugi wynik w historii pomiarów
-
wiśnie – 11,1 mln konsumentów
-
truskawki – 10,9 mln konsumentów – rekord konsumpcji w sierpniu, po historycznym rekordzie konsumpcji – w czerwcu br. jadło truskawki 93% dorosłych Polaków (30 mln)
-
czerwona porzeczka – 9,9 mln konsumentów – historyczny rekord konsumpcji w sierpniu i drugi wynik w historii pomiarów
-
jeżyny – 9,4 mln – drugi wynik w historii, przy imponujących wzrostach ilości konsumentów od początku pomiarów (45% w ciągu 5 lat)
-
czarna porzeczka i jej przetwory – 9,1 mln konsumentów – rekord sierpnia i najlepszy wynik od 6/2020, czyli badania w na początku pandemii.




Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
oprac. H.Handkowska