Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar wymienia ziemniaki, pomidory i cebulę. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw.
Najpopularniejszymi warzywami były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje aż 96% Polek i Polaków a tuż za nimi plasują się pomidory – 93%.
Na trzecim miejscu znalazła się cebula, którą jadło 86% badanych. Dalej marchew, której spożycie w tygodniu poprzedzającym badanie deklarowało 84% Polaków, oraz ogórki – 83%.
Na kolejnych miejscach swoistego rankingu popularności znajdują się: papryka (64%), kapusta (61%) i pieczarki (50%). Blisko połowa Polaków, deklarowała spożywanie kalafiora (48%). Wysokie jest także spożycie cukinii (37%).
Porównując do poprzedniego pomiaru – w sierpniu 2024, czy do poprzedniego roku – września 2023, spożycie warzyw jest na nieco niższym poziomie. Spadek spożycia takich warzyw jak papryka, cebula, kapusta, cukinia, ogórek jest porównywalny ze spadkiem sprzedaży detalicznej we wrześniu.
Wyniki badań konsumpcji 2020-2024
Badania wspierają promotorów zwiększenia konsumpcji i zmiany nawyków żywieniowych dotyczących warzyw, owoców i ich przetworów.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
oprac.: red.