Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, gruszki i śliwki. Porównując do poprzedniego pomiaru najwięcej zyskało jabłko, wzrost o 10 pp. Wśród owoców sezonowych zwraca uwagę minikiwi, którego konsumpcję zadeklarowało 4,2 mln Polaków.
Konsumpcja owoców w październiku
W październiku najpopularniejszym owocem były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało 9 na 10 Polaków (88%). Spożycie jabłka w porównaniu do września wzrosło o 10 pp. Drugie miejsce zajmują gruszki z wynikiem 53% spożycia. Ich spożycie rok do roku, nieznacznie spadło. Trzecie miejsce należy do śliwek – 50%, które istotnie spadły w porywaniu do września.
Niemal 1/3 badanych, zadeklarowała spożycie borówki (29%) i malin (28%). Na kolejnych miejscach deklaracje spożycia w tygodniu poprzedzającym badanie: truskawki i ich przetwory (21%), przetwory z czarnej porzeczki (17%), przetwory z aronii (14%) oraz minikiwi (13%).
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
oprac.: red.