Kantar: Najpopularniejsze owoce i warzywa kwietnia

Aktualności

Kantar: Najpopularniejsze owoce i warzywa kwietnia

04 maja 2022

Najpopularniejszymi owocami kwietnia były jabłka (88%), gruszki (43%) i już truskawki (28%). Najpopularniejszymi warzywami w kwietniu były cebula (88%), pomidory (87%) i ogórki (84%). Patrząc na wyniki z kwietnia 2021 roku najbardziej zyskały: czarna porzeczka (aż 67%), borówka (50%), aronia (26%), maliny (15%) i truskawki (12%). Liderem wzrostu liczby konsumentów wśród warzyw są kalafior (o 26%), papryka, brokuły i rzodkiewka.

Badanie zrealizowano w dniach 8-13 kwietnia 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1000 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Konsumpcja owoców w kwietniu
Najpopularniejszym owocem w kwietnia były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (88%, w marcu 89%, w lutym 90%).
Jabłka jedzone są najczęściej. 10% Polaków jadło je codziennie (w marcu 12%), a dalsze 18% 4-5 razy w tygodniu (w marcu 20%).
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 43% badanych (w marcu i lutym 45%).
Ponad jedna czwarta (28%) Polaków na początku kwietnia jadła truskawki. To o 2 p.p. więcej niż przed miesiącem i o 3 p.p. więcej niż w rok temu w kwietniu.

Wzrost konsumpcji polskich superowoców
Wyniki deklaracji konsumpcji w kwietniu br. można odnieść do wyników z kwietnia 2021 roku. Najbardziej zyskały czarna porzeczka (aż o 67%), borówka (o 50%), aronia (o 26%), maliny (o 15%) i truskawki (o 12%).

Konsumpcja warzyw w kwietniu
Najpopularniejszym warzywem w kwietniu była cebula, której konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje niespełna dziewięciu na dziesięciu Polaków (88%).
Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazły się pomidory które jadło 87% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do ogórków (84%).
Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórkówcebuli papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.
W stosunku do marca spadło spożycie: pieczarek (o 8 p.p.), papryki (o 6 p.p.), kapusty (o 3 p.p.), brokułów (o 3 p.p.), kalafiora (o 3 p.p.) oraz sałaty (o 2 p.p.).
Wzrost konsumpcji w skali roku zanotowały rzodkiewkiogórkipaprykakapustabrokuł kalafior. Spadło spożycie cebulimarchwi i sałaty.
Jednoznacznie pozytywny trend ma również konsumpcja pieczarek i buraka ćwikłowego.

Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 91% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 67% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 60% na kolację. Na przekąskę warzywa i owoce spożywało 46% Polaków, natomiast na drugie śniadanie 47%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek – 31% (w marcu jeszcze 37%).
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 39% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców. W porównaniu do marca wskaźnik ten zmalał o 9 punktów procentowych.
Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (14%).
Najrzadziej (22%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

Jedynie 15% Polaków odżywiało się w kwietniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
Prawie jedna trzecia (28%) badanych odżywiała się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.
62% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 39% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 23% badanych jadło bardzo mało warzyw
i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w kwietniu wartość 41,6 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.
W porównaniu do marca wskaźnik ten zmalał o 3,2 pkt.
Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?
„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę)

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw