Nowy rok szkolny inspiruje do nowych pomysłów na drugie śniadanie. Kanapki z serem kremowym gouda i pastą z dyni to wzorowa i pyszna propozycja na przekąskę podczas przerwy. To także doskonały pomysł na przemycenie porcji zdrowia w postaci świeżych warzyw i nabiału.
Kolorowe, apetyczne i smaczne. Takie są kanapki z kremowym serem gouda od Hochland. Z pełnoziarnistym pieczywem, dynią, bazyliowym pesto i świeżymi warzywami, stanowią prawdziwą witaminową bombę i pełnowartościowy posiłek. A poza tym… są po prostu pyszne, dlatego uczniowie na pewno z przyjemnością sięgną po nie podczas długiej przerwy. Słodycz upieczonej dyni idealnie komponuje się z wyrazistym smakiem sera kremowego gouda, tworząc naprawdę zgrany duet. My oceniamy go na szóstkę z plusem, a jaką ocenę wystawią uczniowie? Przygotujcie kanapki w domu i przekonajcie się sami!
Kanapki z serem kremowym gouda
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki: 1 chleb żytni na zakwasie, 1 ogórek zielony, liście sałaty strzępiastej, 6 rzodkiewek, 100 ml pesto bazyliowego, opakowanie sera kremowego Hochland gouda w plastrach
Pasta z dyni: 200 g pieczonego kalafiora, 200 g upieczonej dyni hokkaido, 1 łyżka tahini, 1/3 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżki kurkumy, 1 łyżka kuminu, 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pastę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Chleb kroimy na kromki. 1 kromkę smarujemy pastą z marchewki, drugą pesto. Na pasto układamy liść sałaty, plastry rzodkiewki i ogórka oraz sera gouda kremowego. Zamykamy kromką z pastą. Kanapkę pakujemy do papierowych torebek. Postępujemy podobnie z kolejnymi kanapkami.