Ceny kakao gwałtowanie wzrosły w ostatnim czasie. Związane jest to ze zmniejszoną podażą, kurczącymi się zapasami oraz wysokim popytem na ten surowiec.
Cena kakao za tonę metryczną w Londynie oraz Nowym Jorku wynosi około 2,5 tys. dolarów. Od początku roku wzrosła ona odpowiednio w Londynie o 27 proc., a w Nowym Jorku o 31 proc. Związane jest to z suszą w Wybrzeżu Kości Słoniowej, będącym głównym producentem kakao na świecie. Gorsza jakość ziaren powoduje, że więcej z nich jest odrzucanych w portach. Natomiast w końcu lutego Ghana (zajmująca drugie miejsce na świecie pod względem wielkości produkcji kakao) obniżyła prognozę produkcji tego surowca w sezonie 2017/2018 z 900 tys. ton do 700 tys. ton.
Mimo wszystko cena czekolady nie będzie rosła w najbliższym czasie. Mimo, że kakao jest jednym z głównych surowców w jej produkcji, producenci kupują zapasy z dużym wyprzedzeniem, by chronić się niestabilną sytuacją na rynku.
Źródło: Wall Street Journal, za Gazetą Wyborczą
Foto: Pixabay