Zdrowa przekąska to sposób na pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia. Niezależnie od tego, czy chodzisz do szkoły, na uczelnię czy do pracy ważne jest, aby między głównymi posiłkami dostarczać organizmowi energii, która pozwoli duchowi i ciału pracować na najwyższych obrotach. Co wybrać, aby przekąska była zdrowa, łatwa w przechowaniu i dało się ją zjeść w każdych warunkach?
Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych. Trzy podstawowe posiłki to śniadanie, obiad i kolacja. Śniadanie jest podstawą dnia bowiem daje siłę o poranku i odżywia organizm. Złożone z pełnowartościowych węglowodanów powoduje, że ciało i mózg są odpowiednio „naładowane”, i dzięki temu gotowe do pracy lub nauki.
Kolejnym posiłkiem powinno być drugie śniadanie. Najczęściej spożywamy je mniej więcej 3-4 godziny po pierwszym posiłku. Co zrobić, jeśli nie uda się przygotować niczego przed wyjściem z domu? W takiej sytuacji warto sięgnąć po gotowe przekąski, ale tylko takie, które składają są z naturalnych, pełnowartościowych składników. Co wybrać?
Drugie śniadanie powinno zaspokoić głód, jednocześnie, dostarczając energii. Ważne, by było pozbawione zbędnego cukru, a zarazem zawierało porcję witamin i minerałów, które pozytywnie wpłyną na organizm. DayUp Classic to zdrowa przekąska jogurtowa w opakowaniach typu pouch (do wyciskania), stworzone na bazie pełnowartościowych węglowodanów (płatków owsianych, gryczanych, jaglanych, quinoa) połączonych z musami owocowymi – w różnych wariantach smakowych. Jest to idealna przekąska do zabrania ze sobą wszędzie gdzie tylko jej potrzebujemy – do pracy, szkoły, na wycieczkę czy w podróż. Wszystkie produkty z tej linii zostały skomponowane na bazie jogurtu naturalnego wzbogaconego o odżywcze dodatki, np. ziarna lnu, węgiel aktywny czy np. wiórki kokosowe. Produkty DayUp nie zawierają ani grama dodanego cukru, składają się tylko z naturalnych składników. Bez obawy więc można zapakować je dziecku na drugie śniadanie do szkoły, czy posilić się między spotkaniami w pracy.
Trzecim posiłkiem w ciągu dnia jest obiad. Jest on niezwykle ważny, ponieważ to co się zje determinuje to, czy będzie się z ochotą przystępować do zajęć, jakie czekają po powrocie z pracy. Obiad powinien składać się z węglowodanów, białka i pełnowartościowych tłuszczy. Taka kombinacja składników odżywczych da energię i siłę, na resztę dnia.
Posiłek numer cztery to podwieczorek, który jest wstępem do późniejszej kolacji. Najczęściej w jego ramach ma się ochotę na deser – jako uhonorowanie ciężkiego dnia. DayUp Pearls to mieszanka musu owocowego ze śmietanką kokosową, tapioką i wiórkami kokosowymi oraz – w zależności od wariantu smakowego – dodatkami, np. musem z mango, guawy czy granatu.
To idealny wybór zarówno na przekąskę jak i podwieczorek. To deser, który możemy zjeść bez wyrzutów sumienia, ponieważ nie znajdzie się w nim grama cukru dodanego, ani innych substancji słodzących. Nie zawiera laktozy, jest więc świetną alternatywą dla produktów mlecznych. Spośród 6 smaków, każdy znajdzie ten idealny dla siebie.
Na podwieczorek idealną propozycją może być również baton, tj. DayUp Raw&Go! To zbożowa przekąska powstała na bazie jogurtu, owoców i płatów owsianych. Do wyboru w 3 wariantach smakowych: malinowym, jagodowym i mango. Wszystkie trzy produkty charakteryzują się niską zawartością cukru (naturalnie pochodzącego z owoców) oraz dużą ilością białka.
Ostatnim posiłkiem dnia jest kolacja. Powinna być lekka, ponieważ sen z pełnym brzuchem nie będzie tak regenerujący jak powinien – i kolejnego dnia człowiek obudzi się „ciężki” i nie wypoczęty. Dodatkowo, najadając się na noc nie ma się szans na spalenie przyjętych kalorii, co sprzyja przybieraniu na wadze. Zaleca się, by kolacja była niewielka i składała się z lekkostrawnych produktów. Powinno się jeść ją na około 4 godziny przed snem.