Jajka tanieją – większa produkcja i sezonowość wpływają na ceny

Jajka tanieją – większa produkcja i sezonowość wpływają na ceny

02 lipca 2025

Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, w maju 2025 roku wylęgnięto w Polsce 3,6 miliona kur niosek, co stanowi wzrost o 12,3 % względem tego samego miesiąca w roku poprzednim. W okresie od stycznia do maja 2025 roku łączna liczba wylęgów kur niosek wyniosła 16,3 miliona sztuk, podczas gdy w analogicznym okresie 2024 roku było to 14,3 miliona. M.in. ta sytuacja ta przyczyniła się do obniżki cen jaj na rynku.

– Do produkcji wchodzą pierwsze stada kur zastępujące te zlikwidowane w wyniku grypy ptaków. Kolejne będą już zasilać rynek podażowy. W perspektywie najbliższych miesięcy, przynajmniej do września, będziemy obserwować korektę cen na rynku jaj z kilku powodów. Latem jaj sprzedaje się mniej ze względu na bogatą ofertę produktów sezonowych – wyjaśnia Paweł Podstawka, Prezes, Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Zaznaczył, że z uwagi na wysokie temperatury oraz podatność jaj na szybkie psucie się, hodowcy są częściej skłonni sprzedawać je po nieco niższych cenach.

źródło: PAP/Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
oprac.: K. Walkowiak