Ponad 72 mln kg jabłek i gruszek kupili klienci Biedronki w 2017 r. Teraz sieć prezentuje kolejną odsłonę „Kuchni polskiej” zachęcając do kulinarnej podróży po kraju – od galicyjskiej karkówki zapiekanej w jabłkach z kurkami po kresowego szczupaka z musem jabłkowym. O jakości polskich jabłek mówi również w specjalnym spocie telewizyjnym dostawca Biedronki.
Biedronka jest jednym z największych w Polsce odbiorcą rodzimych jabłek i gruszek. Aż 99% tych owoców pochodzi od 15 dostawców z Mazowsza, Lubelszczyzny, Sądecczyzny i Małopolski.
– Jabłka jonagold, szampion i ligol oraz gruszki lukasówka i konferencja to odmiany najczęściej wybierane przez naszych klientów. Wspólnie z dostawcami odtwarzamy również dawne odmiany, czego przykładem może być antonówka, która okazała się dużym sukcesem. Nasze owoce muszą spełniać nie tylko wysokie wymagania jakościowe, takie jak odpowiednia dojrzałość czy brak uszkodzeń, ale przede wszystkim posiadać wyjątkowy smak – mówi Marek Walencik, dyrektor kategorii owoców i warzyw w Biedronce.
Wszystkie owoce sprzedawane są w kartonach FSC, a plastikowe wytłoczki otulające jabłka zostały zamienione na papierowe, by chronić owoce w sposób bardziej przyjazny dla środowiska.
Oferta zaprezentowana w folderze: „Dumni z tego, co nasze. Kuchnia polska” obowiązuje od 10 do 22.09 br. lub do wyczerpania zapasów. Obok wspomnianych przepisów galicyjskich i kresowych na potrawy z jabłek, zaprezentowano w nim dania typowe dla kuchni Pomorza i Kaszub – flądrę w sosie koperkowym, polędwiczki z rydzami, kuchni mazurskiej – plince z pomoćką, kuchni Podlasia – steki z babką ziemniaczaną, kuchni Wielkopolski – perliczka po poznańsku, kuchni Mazowsza – flaki po warszawsku.