Instytut Kulinarny Transgourmet zaprasza do odkrywania “Historii Kuchni Polskiej”

Aktualności

Instytut Kulinarny Transgourmet zaprasza do odkrywania “Historii Kuchni Polskiej”

22 kwietnia 2024

Niedawno wystartował serial dokumentalny pt. Historia kuchni polskiej. Współscenarzystą i narratorem tego  projektu jest profesor Jarosław Dumanowski – ceniony popularyzator wiedzy o dawnej kuchni. Nagrania odbyły się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

Serial “Historia kuchni polskiej” zabiera widzów w podróż przez tysiąc lat historii kulinarnej Polski, od tajemnic kuchni średniowiecznej do kuchni XXI wieku. W Instytucie Kulinarnym Transgourmet profesor Jarosław Dumanowski oraz kucharz i historyk Maciej Nowicki przygotowywali potrawy z dawnych i bliższych czasów.
W jednym z odcinków pojawi się Weronika Gurynow, złota medalistka w kategorii Culinary Art., podczas Olimpiady Kulinarna IKA 2024 w Stuttgarcie. Weronika, pasjonatka staropolskich wypieków, wydała książkę z przepisami na ten temat. W programie “Historia kuchni polskiej” Weronika i profesor Dumanowski przygotowali razem babkę wielkanocną zapewniając widzom wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Swoim doświadczeniem  jednym z odcinków podzielił się również ekspert Instytutu i kapitan Kadry Narodowej Kucharzy – Bartosz Peter.
Zapraszamy do śledzenia serialu “Historia kuchni polskiej”, którego emisja zaplanowana jest w każdą niedzielę o godz. 10:00 na antenie TVP Historia oraz w serwisie TVP VOD. Udział w projekcie to kolejny dowód na to, jak wszechstronnym miejscem jest mieszczący się w hali Selgros Piaseczno Instytut Kulinarny Transgourmet. Miejsce, które na co dzień szkoli profesjonalistów branży HoReCa i miłośników gotowania, oraz w którym odbywają się liczne konkursy gotowania. Jak się okazało, z powodzeniem służy też jako plan filmowy do produkcji o tematyce kulinarnej.

15 kwietnia o godz. 11.00 w warszawskiej restauracji Cafe Stolica, u gościnnego szefa kuchni, dr. Bogdana Gałązki, odbyło się spotkanie prasowe poświęcone serialowi „Historia kuchni polskiej”. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.

źródło: Transgourmet
oprac.: red.