Podczas ostatniej aukcji produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade indeks cen GDT zwiększył się do 865 pkt. wobec 846 pkt. na poprzedniej aukcji. Oznacza to wzrost o 2,2%, co było powyżej oczekiwań rynku. Tym samym indeks cen GDT zwiększył się po raz pierwszy do maja br., kończąc swoją najdłuższą serię bez wzrostu cen w historii (12 aukcji z rzędu).
W kierunku zwiększenia indeksu oddziaływały wyższe ceny 7 z 9 jego składowych: maślanki w proszku (+16,9%), bezwodnego tłuszczu mlecznego (+3,9%), masła (+2,7%), pełnego mleka w proszku (+2,5%), kazeiny podpuszczkowej (+2,0%), laktozy (+0,5%) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (+0,3%). Przeciwny efekt miały niższe ceny sera Cheddar (-2,2%). Serwatka nie była przedmiotem aukcji. Zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 36 450 ton wobec 42 966 ton (-15,2%).
– Uwzględniając utrzymujący się najsilniejszy od 5 lat wzrost produkcji mleka w Nowej Zelandii uważamy, że wzrost indeksu GDT ma charakter przejściowy. W kolejnych miesiącach oczekujemy dalszego spadku cen produktów mlecznych, w szczególności masła. Będzie to oddziaływało w kierunku obniżania przez mleczarnie cen skupu mleka. Od początku 2019 r. dodatkowym czynnikiem sprzyjającym spadkom cen skupu mleka będzie wzrost cen energii, który mleczarnie najprawdopodobniej częściowo przerzucą na rolników. Wzrost kosztów zostanie w pewnym stopniu przerzucony także na konsumentów, co będzie ograniczało spadek dynamiki cen detalicznych produktów mlecznych – prognozują eksperci Credit Agricole Bank Polska.
Foto: Pixabay