Przyprawą najczęściej importowaną do Unii Europejskiej w 2023 roku był imbir (114 tys. ton), a następnie papryka (110,6 tys. ton) i pieprz (50,3 tys. ton) – wynika z danych opublikowanych w poniedziałek przez Eurostat.
Chiny były wiodącym krajem eksportującym imbir (43 %) i paprykę (73 %), podczas gdy Wietnam dominował jako dostawca pieprzu (63 %).
Na czwartym miejscu pod względem importu znalazła się kurkuma (16 tys. ton), z czego aż 79 % pochodziło z Indii. Kolejną pozycję zajął cynamon (13,3 tys. ton), a jego głównym dostawcą był Wietnam (35 %).
W porównaniu do 2013 roku, import przypraw z krajów spoza UE wzrósł o 44 %. W szczególności znacząco zwiększył się przywóz kurkumy (o 140 %) i imbiru (o 112 %). Z kolei import pieprzu zmniejszył się o 19 %.
W 2023 roku Unia Europejska zaimportowała 339,8 tys. ton przypraw, z czego największy udział miały Chiny, odpowiadając za 39 % całego importu do UE.
Stosujemy pliki cookies w celach statystycznych i marketingowych. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki, aby zarządzać cookies.