Zarząd Grupy IGLOTEX zdecydował zamknięciu zakładu produkcyjnego w Grudziądzu z końcem czerwca bieżącego roku. W miejscu tym produkowane są mrożone warzywa i owoce.
Prezes IGLOTEX, Maciej Włodarczyk przyznał, że decyzja jest wynikiem analiz, które trwały od dłuższego czasu. Zaznaczył, że na skutek szeregu zmian, które w ostatnich latach zachodzą na rynku upraw warzyw i owoców oraz rosnących kosztów produkcji mrożonek zakład produkcyjny w Grudziądzu był jedynym, nierentownym wśród fabryk Grupy IGLOTEX.
Ostatnie lata na skutek dużych anomalii pogodowych charakteryzowały się niższą podażą warzyw i owoców, co miało przełożenie na skokowo rosnące ceny. Jednocześnie wzrastały ceny energii elektrycznej. Pomimo podejmowanych działań naprawczych, niemożliwa była poprawa wyników zakładu i przywrócenie jego rentowności.
Zamknięcie zakładu nie wiąże się jednak z wygaszeniem produkcji mrożonych warzyw i owoców. – Skupimy się na przetwarzaniu gotowych, wysokiej jakości warzyw i owoców mrożonych, które będziemy kontraktowali u zewnętrznych, sprawdzonych przetwórni i chłodni dla części linii produkcyjnych w nowym zakładzie produkcyjnym w Skórczu – mówi Maciej Włodarczyk, Prezes IGLOTEX.
Źródło: grudziadz365.pl