Eksport drobiu wzrośnie o prawie 10% r/r do niemal 1,4 mld euro w 2014 r., wynika z prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), cytowanych przez Rzeczpospolitą.
“Sprzedaż rośnie tak szybko, że pod koniec 2013 r. Polska wyprzedziła Niemcy i stała się trzecim największym eksporterem drobiu w Unii. Więcej poza rynki wspólnotowe wysyłają go już jedynie Francja i Holandia. Tylko w ciągu dwóch pierwszych miesięcy tego roku zwiększyliśmy eksport mięsa drobiowego o ponad 20 proc. W tym czasie cała UE sprzedała go o 1,9 proc. mniej niż rok wcześniej” – czytamy w gazecie.
Również Krajowa Rada Drobiarstwa prognozuje, że w 2014 r. produkcja drobiu w Polsce – po raz pierwszy w historii – przekroczy 2 mln ton. Oprócz szybko rosnącego eksportu wpływ na tak dobry wynik będzie miał zwiększający się popyt w kraju.
“Polacy przerzucają się na drób, bo jest tańszy niż wieprzowina. Rośnie jednak także liczba konsumentów gotowych zapłacić więcej za produkty wysokiej jakości, m.in. certyfikowane znakiem QAFP” – czytamy dalej.
Według IERiGŻ, w tym roku Polacy zjedzą 27,5 kg mięsa drobiowego per capita wobec 27,0 kg przed rokiem. Jeszcze dekadę temu przeciętne spożycie tego mięsa wynosiło w Polsce 22,2 kg. Spożycie wieprzowiny może wzrosnąć o 1 kg r/r, do 37 kg w 2014 r., jednak gazeta podkreśla, że jeszcze w 2010 r. przekraczało 42,2 kg na osobę.
Źródło: ISB