I Kongres Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

Aktualności

I Kongres Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

Odbył się I Kongres Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. Uczestnicy Kongresu dyskutowali m.in. o tym jak zwiększyć liczbę upraw ekologicznych w Polsce, czy też jak przekonać polskich przetwórców do produkcji ekologicznej, albo jak wypromować w społeczeństwie wiedzę o ekologii oraz jak zwiększyć sprzedaż ekologicznej żywności w Polsce.

– Dziś w Polsce rolnictwo ekologiczne ma szansę rozwoju, jakiej nigdy w historii nie było. Czy ją wykorzystamy to zależy już od samych rolników ekologicznych – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas I Kongresu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, który odbywał się w siedzibie resortu rolnictwa.

Szef resortu rolnictwa mówił o dobrych rozwiązaniach prawnych jakie zostały wprowadzone  w zakresie spółdzielczości, rolniczego handlu detalicznego oraz produkcji marginalnej, ograniczonej i lokalnej.

– Wprowadzone rozwiązania prawne adresowane są do wszystkich rolników, ale szczególnie powinni się nimi zainteresować  rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne. To jest „super produkcja”, która nie powinna trafiać do pośredników, ale bezpośrednio do konsumentów, do restauracji i ekologicznych sklepików – podkreślił szef resortu rolnictwa.

Foto: Pixabay