Hummus Profi – nowość

Nowości

Hummus Profi – nowość

26 września 2015

We wrześniu br. firma Profi wchodzi w nowy segment rynku spożywczego i wprowadza kolejną nowość – Hummus, w pięciu wersjach smakowych.

Hummus to kolejny debiut Wielkopolskiej Wytwórni Spożywczej w tym roku. Nowy produkt dostępny jest w sprzedaży od września w sklepach na terenie całego kraju.

„Do produkcji hummusu używamy wysokiej jakości ziaren ciecierzycy, która znana jest szeroko ze swoich właściwości odżywczych i zdrowotnych. Ponieważ popularność pasty z ciecierzycy w Polsce rośnie, postanowiliśmy wyjść naprzeciw oczekiwaniom rynku i opracowaliśmy produkt, którego skład przypadnie do gustu najbardziej wymagającym konsumentom” – mówi Piotr Szczeblowski, dyrektor handlu w firmie Profi.

Linia Hummus Profi to pięć produktów:

    t

  • Hummus klasyczny
  • t

  • Hummus z pomidorami
  • t

  • Hummus z czosnkiem
  • t

  • Hummus z oliwkami
  • t

  • Hummus pikantny

Hummusy Profi w składzie zawierają: ciecierzycę gotowaną (ok. 50%) pastę sezamową Tahini (7,5%), olej rzepakowy, przyprawy i naturalne dodatki w zależności od rodzaju m.in. kmin rzymski, czosnek, oliwki, papryka, sól, pieprz cayenne, przecier pomidorowy, oraz koncentrat soku cytrynowego i kwas cytrynowy. Produkt sterylizowany. Nie zawiera konserwantów. Cena ok. 4,5 zł. Pojemność słoiczka – 105 g.

Ciekawostki na temat hummusu:

Hummus pochodzi z rejonu basenu morza śródziemnego i ma tysiącletnią tradycję. Przepis na pastę z ciecierzycy z oliwą, znaleziono w staroegipskiej książce kucharskiej, a słynni filozofowie, Platon i Sokrates niejednokrotnie pisali o niezwykłych właściwościach humusu. Jego wspaniały smak oraz wartości odżywcze doceniły kuchnia libańska, żydowska, arabska i kaukaska. Obecnie hummus jako potrawa znana jest całym świecie, a rozpowszechniona została przez osoby kultywujące zdrowy styl życia. Zawiera żelazo, witaminę C oraz spore ilości kwasu foliowegowitaminy B6. Jest doskonałym źródłem manganu, metioniny, kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonasyconych. Ciecierzyca, z która jest głównym składnikiem hummusu zawiera dużo tryptofanu, który sprzyja owulacji i zwiększa płodność kobiet. Hummus ma niski indeks glikemiczny. Jest sycący i powoduje niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi, co jest ważne dla diabetyków. Przygotowywanie hummusu do dziś jest kulinarnym sporem pomiędzy Libanem a Izraelem. Izrael zajmuje się eksportem hummusu do wielu krajów i jest przez Arabów oskarżany o przywłaszczenie sobie nazwy. Próby zastrzeżenia prawa korzystania z nazwy tej potrawy nie udały się jednak Libańczykom.