We wrześniu startuje kolejna edycja programu „Moje dziecko idzie do szkoły”, którego partnerem jest Hochland Polska. Jest to program wsparcia edukacji uczniów pierwszych klas szkół podstawowych, a także ich rodziców, w zakresie zdrowego jedzenia i propagujący między innymi spożywanie przez pierwszoklasistów wartościowych śniadań.
Nowy rok szkolny to dla wielu okres stresujący – szczególnie dla rodziców i dzieci klas I szkół podstawowych. Nowe otoczenie i sytuacja sprawiają, że do tych pierwszych dni należy się szczególnie przygotować. Hochland Polska współpracuje z Polskim Towarzystwem Oświaty Zdrowotnej – Oddział terenowy w Poznaniu przy realizacji tego programu w dużej części Polski, aktualnie to już 9 województw. Program wpisał się na stałe w kalendarz realizowanych działań w placówkach oświatowo – wychowawczych.
We współpracy ze specjalistami została przygotowana broszura, która między innymi tłumaczy rolę białka i wapnia w prawidłowym schemacie odżywiania. Porusza także kwestię śniadań, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Broszura „Moje dziecko idzie do szkoły”, przygotowana w ramach akcji, trafia co roku do rodziców dzieci klas I szkół podstawowych, także przedszkoli. Broszura zawiera propozycje na śniadania z wykorzystaniem serów Hochland. Akcja cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem już od kilkunastu lat i wpisała się w kalendarz regularnie realizowanych wydarzeń. W tym roku akcja zostanie poprowadzona także w wybranych przedszkolach. Edukacyjno-profilaktyczny charakter programu „Moje dziecko idzie do szkoły” doceniają zarówno nauczyciele, rodzice, jak i same dzieci! W tym roku promujemy w ramach programu „Moje dziecko idzie do szkoły” sery żółte Hochland. Jednocześnie inspirujemy i edukujemy konsumentów w temacie śniadań. Śniadanie w opinii dietetyków powinno być najobfitszym posiłkiem w ciągu dnia, zarówno ucznia jak i osoby dorosłej. Wapń to jeden z najważniejszych pierwiastków, a jego odpowiednia ilość w diecie to niezbędny warunek zdrowych kości, prawidłowego wzrostu i pełnej harmonii organizmu. Jego niedobór to groźba ciągłego zmęczenia, wad kręgosłupa i osteoporozy. Z badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że polskie dzieci spożywają go zdecydowanie za mało. Żeby zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dzienną dawkę wapnia, musielibyśmy wypić prawie litr mleka, zjeść prawie kilogram twarogu, albo…zjeść 4 plasterki sera żółtego Hochland!
Sery Hochland są pełnowartościowym źródłem wapnia, w dodatku dostępnym, prostym w użyciu i przede wszystkim pysznym. Sery żółte Hochland nie zawierają konserwantów, antybiotyków i tłuszczów roślinnych, o czym z wielką przyjemnością informujemy na okładce broszury „Moje dziecko idzie do szkoły”, także na opakowaniach naszych produktów.