W październiku w stołecznej restauracji Moonsfera odbył się kulinarny konkurs sera GOOD CHEESE. Zgłoszone produkty oceniali szefowie kuchni rekomendowani przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, a wśród nich Jarosław Uściński, Wojciech Balicki, Jacek Schilske. Piotr Szczygielski. Produkty Hochland zostały wyróżnione aż w trzech kategoriach: ser topiony, ser do pizzy i ser wędzony.
Złoty Medal GOOD CHEESE 2016 w kategorii ser topiony otrzymał ser topiony Hochland w bloczku z szynką. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu doskonałego sera, pysznej kruchej szynki i aromatycznych przypraw. Doskonale smakuje zarówno na kanapce, jak i na ciepło, jako składnik zup i sosów, którym nadaje bogaty smak i aksamitną konsystencję.
W kategorii ser do pizzy Złoty Medal GOOD CHEESE 2016 otrzymała Cagliata ser do pizzy Hochland Professional. To najwyższej jakości produkt przeznaczony do pizzy, tostów, przekąsek i zapiekanek. Swój delikatny smak oraz kremową barwę zawdzięcza sprawdzonemu przez lata procesowi produkcji. Jego delikatny, miękki miąższ sprawia, że jest wygodnym i łatwym w użyciu produktem dla profesjonalistów.
Srebrny Medal GOOD CHEESE 2016 w kategorii ser wędzony otrzymała Gouda Wędzona Hochland. To najwyższej jakości ser wędzony tradycyjnymi metodami. Swój pełen oraz intensywny smak zawdzięcza sprawdzonemu przez lata procesowi produkcji oraz wędzeniu naturalnym dymem z drewna olchy i buku, wolnym od związków chemicznych i konserwantów.
Konkurs GOOD CHEESE dedykowany jest producentom sera, którzy oferują ser na naszym rynku. Sędziowie oceniają głównie walory smakowe, a także wrażenia ogólne. Serom przyglądali się profesjonaliści – kucharze i szefowie kuchni rekomendowani przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
W tegorocznej edycji sędziowie stanęli przed wielkim wyzwaniem, gdyż ilość zgłoszonych serów przerosła ich najśmielsze oczekiwania. Wszystkie nadesłane sery zostały zakodowane, a sami sędziowie nie znali nazw handlowych ocenianych produktów ani ich producentów.