Ser Hochland Burger&Toast – najlepszy kompan dań i przekąsek na ciepło

Producenci

Ser Hochland Burger&Toast – najlepszy kompan dań i przekąsek na ciepło

05 listopada 2020

Hochland Burger&Toast to propozycja dla tych, którzy lubią, gdy w potrawach wyczuwalny jest aromat wędzenia – ognia i dymu. Pod wpływem temperatury topi się i fantastycznie ciągnie, jest aromatyczny i pysznie smakuje. Stanowi więc doskonałe dopełnienie wszystkich dań na ciepło – burgerów, tostów, kiełbasek czy steków. Wspaniale komponuje się także z rybami, warzywami, a nawet owocami!

Plastry sera Hochland Burger&Toast – jest to gatunek o nazwie Cagliata – są wyjątkowo grube, co sprawia, że wybrane składniki potrawy będą pokryte apetyczną warstwą sera. Co ważne, nie spływa on z powierzchni – otula i jednocześnie dodaje charakterystycznego aromatu wędzenia. Po stopieniu idealnie się ciągnie, nadając potrawom intensywny i oryginalny smak. Można wykorzystać go także jako składnik nadzienia na przykład drobiowej piersi, ryby, roladek ze schabu lub polędwicy. Gdy pokroi się go w pasemka stanowi pyszną dekorację dania – pieczonych warzyw, grzybów lub owoców.

Inny wymiar ulubionych dań na ciepło

Ser Hochland Burger&Toast znakomicie sprawdza się w przypadku zapiekanek, tostów, pizzy i burgerów – dań z piekarnika, ale też z grilla. Świetnym uzupełnieniem tego typu potraw są owoce – zwłaszcza te nieco kwaśne, jak jabłka, ananas czy pomarańcze. Serowe nadzienie można wykorzystać również do andrutów czy tortilli – podawanych na zimno lub gorąco albo pierogów. Hochland Burger&Toast sprawia, że podane potrawy zyskują zupełnie inny wymiar smaku.

Od zup po suflety

Z serem Cagliata warto eksperymentować. Włosi zazwyczaj podają go z miodem, jako deser. Można dodać go do omletu lub risotto ze szparagami, zagęścić nim sos lub zupę czy wykorzystać jako główny składnik wytrawnego sufletu. Kiedy kawałki sera dodamy do ciasta drożdżowego, powstaną zaskakujące w smaku pyszne wypieki. Ciekawą propozycją jest także keks do piwa – to właśnie piwo najlepiej pasuje do serów o wędzonej nucie.

Kulinarną inspirację z serem Hochland Burger&Toast – pieczone kebaby na grillowanej bagietce z sałatką wiosenną i keczupem jabłkowym, przygotował Mistrz Kuchni – Marcin Budynek.

Składniki (porcja dla dwóch osób):

– 4 plastry sera Hochland Burger&Toast
– 300 g mięsa mielonego wołowego
– 100 g pomidorów koktajlowych kolorowych
– 1/2 czerwonej cebuli
– 4 rzodkiewki
– 80 g mixu sałat
– 6-8 liści mięty
– 20 ml oliwy z oliwek
– 1/2 limonki
– 80 g dobrej jakości keczupu
– 1/2 jabłka
– 2 łyżki wody
– olej
– czosnek
– kumin
– sól
– pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe wymieszać z wodą, solą, pieprzem, kminem i czosnkiem. Dobrze wyrobić i odstawić na 10 minut, tak aby składniki związały się z mięsem. W tym czasie ketchup zmiksować z połówką jabłka (wcześniej obrać je ze skóry i oddzielić pestki). Pomidory i rzodkiewki pociąć w plastry, a cebulę w pióra. Następnie połączyć warzywa z sałatami i miętą, doprawić solą, sokiem z limonki i oliwą. Przygotowane wcześniej mięso uformować tak, by porcje kształtem przypominały wałeczki i upiec je na patelni grillowej lub smażyć na małej ilości tłuszczu przez ok. 3 minuty. Następnie przełożyć mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 160oC na 6 minut. Pod koniec pieczenia ułożyć na mięsie plastry sera Hochland Burger&Toast. W tym samym czasie  na patelni po grillowaniu zarumienić naciętą wzdłuż bagietkę (ok. 2-3 minuty). Na koniec ułożyć na bagietce ser, posmarować keczupem, dodać mięso oraz sałatkę wiosenną.

Smacznego!

Ser w grubych plastrach Hochland Burger & Toast

Cena: ok. 4,69 zł