Hanna Hausman, Menedżer Produktu/Z-ca Dyrektora ds. Marketingu i Eksportu, HENKELL & CO. VINPOL Polska Sp. z o.o.

Wywiady

Hanna Hausman, Menedżer Produktu/Z-ca Dyrektora ds. Marketingu i Eksportu, HENKELL & CO. VINPOL Polska Sp. z o.o.

„Poradnik Handlowca”: Jakie zmiany w strukturze spożycia alkoholi obserwujecie obecnie w Polsce i czy ma to bezpośredni wpływ na waszą ofertę asortymentową?

Hanna Hausman: Obserwując zachowania konsumentów win musujących na przestrzeni ostatnich lat zauważyć można pewne zmiany zarówno w zakresie okoliczności, jak i rodzajów wybieranych trunków. Firma HENKELL & CO. VINPOL Polska jest częścią międzynarodowej grupy HENKELL & CO. znajdującej się w czołówce oferentów win musujących na świecie. U naszych zachodnich sąsiadów wina musujące wpisały się już w styl codziennej konsumpcji, co do niedawna obce było większości polskich konsumentów. W ostatnim czasie styl konsumpcji win musujących w Polsce uległ swoistej metamorfozie.

Wino musujące to dziś nie tylko symboliczny wystrzał korka o północy w noc sylwestrową. Ostatnimi czasy coraz częściej wino musujące serwowane w odpowiednim szkle (wysoki, smukły kieliszek na nóżce), odpowiednio schłodzone zyskuje status eleganckiego aperitifu, który staje się niezbędnym elementem oprawy towarzyszącej wielu uroczystościom i wydarzeniom. Jeszcze kilka lat temu wino musujące serwowane przy okazji wydarzeń eventowych nie znajdowało zbyt wielu chętnych. Dziś, jak wynika z naszych obserwacji, praktycznie nie zdarza się, aby ktoś w trakcie uroczystości zrezygnował z lampki serwowanego przez nas wina musującego. Konsumenci podążają za stylem konsumpcji, który funkcjonuje z powodzeniem w wielu krajach nie tylko europejskich. Dlatego też podążając za tym trendem posiadamy bardzo urozmaiconą ofertę win musujących: szczególnie modne ostatnio włoskie Prosecco marki MIONETTO, hiszpańską Cavę marki CAVAS HILL oraz klasyczny niemiecki sekt marki HENKELL o bogatej tradycji wytwarzania, sięgającej 1856 r. Wino musujące w wersji bardziej lub mniej wytrawnej, różowe czy białe, klasyczne lub nieco awangardowe, niemiecki sekt HENKELL, włoskie MIONETTO Prosecco czy hiszpańskie wino musujące (Cava) CAVAS HILL − każde z nich ma swój styl i jedną cechę wspólną − stanowi idealną oprawę i dodaje elegancji nie tylko doniosłym wydarzeniom, ale także kameralnym spotkaniom w gronie przyjaciół.

Które z ostatnich waszych nowości zostały pozytywnie przyjęte przez rynek?

W ostatnim kwartale minionego roku wprowadziliśmy na rynek nową wódkę pod uznaną marką dachową, która funkcjonuje w pokrewnej kategorii alkoholi mocnych, ciesząc się statusem lidera. LUBUSKI VODKA, bo o niej właśnie mowa, powstała w oparciu o szereg badań marketingowych, w których respondenci określili swoje oczekiwania względem nowej wódki w naszym portfolio. Marka dachowa rodem z kategorii ginu (GIN LUBUSKI) mogłaby sugerować wódkę smakową. Konsumenci jednak zdecydowanie opowiedzieli się za Lubuski Vodka jako wódką czystą, żytnią o zaw. alk. 40%. Dopracowana w każdym calu technologia wytwarzania LUBUSKI VODKA bazuje na spirytusie neutralnym oraz filtracji przez węgiel drzewny. Dzięki temu jest wyjątkowo łagodna. LUBUSKI VODKA opracowana została we współpracy ze Stowarzyszeniem Barmanów Polskich i rekomendowana jest jako wódka nr 1 do drinków. Od jej wprowadzenia na rynek minęło wprawdzie niewiele czasu, już dziś mamy jednak pewność, że była to bardzo dobra decyzja.

Jaki rodzaj promocji marketingowych jest najbardziej efektywny z punktu widzenia producenta?

W mojej ocenie najbardziej efektywne są działania promocyjne, które budują długofalową lojalność konsumenta. Nie ma chyba nic cenniejszego dla producenta, niż zdecydowany i oddany konsument, który realizując swoje potrzeby zakupowe pozostaje wierny naszej marce. Dlatego też nieustannie pracujemy nad utrzymaniem wysokich standardów jakościowych naszych marek. Do wytwarzania naszych produktów stosujemy surowce najwyższej jakości, a wizerunki naszych alkoholi dopracowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół. Pozyskane zaufanie konsumentów procentuje, choć także zobowiązuje do ciągłej pracy nad produktem. Nasze sztandarowe marki: NALEWKA BABUNI, GIN LUBUSKI, likiery CANARI czy aperitify TOTINO są tego doskonałym przykładem – dostępne na rynku od wielu lat, z każdym rokiem zyskują coraz większe grono konsumentów. To, jaki rodzaj promocji jest najbardziej skuteczny, jest kwestią indywidualną i zależy od wielu czynników: samego produktu, jego charakteru, pozycji na rynku, dystrybucji czy otoczenia konkurencyjnego.

Dziękujemy za rozmowę.