Sztandarowe cypryjskie danie narodowe – ser Halloumi cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. Od wieków jest on produkowany według tradycyjnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Halloumi to zarejestrowany znak towarowy w Unii Europejskiej. Cypr posiada wyłączne prawo do jego produkcji i nazwy.
Halloumi produkowany jest w nowoczesnych zakładach produkcyjnych na Cyprze, które spełniają standardy unijne.
Tym, co wyróżnia ten ser spośród wszystkich innych serów jest to, że nie topi się i nie rozpada pod wpływem wysokiej temperatury. Różnorodność sposobów podawania sprawia, że jest on jedynym w swoim rodzaju na świecie. Smakuje wspaniale zarówno świeży serwowany na zimno jak i smażony, pieczony lub grillowany. Dzięki delikatnemu smakowi może być podawany praktycznie ze wszystkim: świeży pasuje do owoców, w szczególności do arbuzów, winogron i fig, ale również do pomidorów i innych warzyw.
Poprzez zaprezentowany poniżej przepis chcielibyśmy, aby Państwo skosztowali tradycyjnego cypryjskiego stylu życia.
Jeśli byliby Państwo zainteresowani uzyskaniem dodatkowych informacji na temat sera Halloumi, prosimy o kontakt z Cypryjskim Centrum Promocji Handlu przy Ambasadzie Republiki Cypryjskiej w Warszawie.
Sałatka z serem Halloumi
Składniki:
- Halloumi w plasterkach lub w kostkach
- Dowolne warzywa
- Pomidory
- Oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, suszone zioł
Przygotowanie:
Nie ma nic łatwiejszego w przygotowaniu i smaczniejszego niż Halloumi podany ze świeżą sałatką.
Ser opiekamy na grillu aż nabierze złoto-brązowego koloru. Myjemy warzywa, kroimy w zależności od potrzeb i dodajemy pomidory. Grillowany lub smażony ser Halloumi podajemy na sałatce.
Polewamy ulubionym dressingiem. Można również skropić oliwą i octem, oraz posypać suszonymi ziołami. Serwujemy ze świeżym pszennym lub innym pieczywem.
Kontakt:
Ambasada Republiki Cypryjskiej
Centrum Promocji Handlu
e-mail: ctc@cyprustrade.pl