Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) poinformowała, że od września do grudnia br. jaja w transakcjach hurtowych podrożały o 75%. Wzrost cen spowodowany jest ograniczeniem pogłowia kur na świecie.
Wśród powodów zmniejszenia pogłowia kur specjalista wymienił: wzrost cen energii, wysokie ceny pasz oraz wojna w Ukrainie, która jest jednym z czołowych producentów jaj na świecie.
— Zgodnie z naszymi szacunkami potencjał produkcyjny w Polsce jest obecnie niższy o ponad 24% niż przed rokiem. Jeszcze gorzej sytuacja wygląda w innych krajach. Nasze obliczenia pokazują, że — przykładowo — w Niemczech kur nieśnych jest teraz mniej o ok. 50% niż rok temu o tej porze, a we Włoszech o 42% — podkreślił dyrektor ds. analiz KIPDiP Mariusz Szymyślik.
W zgodzie z prowadzonym przez KIPDiP monitoringiem cenowym w trzecim tygodniu sierpnia tego roku za klatkowe jajo klasy M (średnie) płacono w skupie 40 gr. Takie samo jajo w trzecim tygodniu grudnia kosztowało 70 gr.
źródło: businessinsider.com.pl