GUS: Jak zmienia się konsumpcja podstawowych produktów spożywczych w Polsce?

Aktualności

GUS: Jak zmienia się konsumpcja podstawowych produktów spożywczych w Polsce?

06 września 2024

Główny Urząd Statystyczny (GUS) opublikował dane dotyczące tego, jak wygląda konsumpcja głównych produktów spożywczych w Polsce. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat wzrosło spożycie m.in. owoców, mleka krowiego oraz masła.

W 2010 r. i w 2023 r. przeciętnie każdy Polak zjadł tyle samo warzyw, tj. 106 kg. To właśnie dla tej kategorii dane są najbardziej stabilne. O 6,3% w ciągu 13 lat wzrosło spożycie mocnych alkoholi. Spadki zanotowało m.in. piwo (o 3,1%) czy zboża (1,9%).

O ponad 30% wzrosła także konsumpcja owoców (38,6%), mleka krowiego (46%) i masła (37,2%). Na przestrzeni 13 lat wzrosło także spożycie cukru – o 8,3%.

źródło: GUS
oprac.: red.