Uprawy jęczmienia w Polsce zmniejszyły się w ostatniej dekadzie prawie o połowę wg zestawień firmy analitycznej Sparks. Dodatkowo wyzwaniem w zapewnieniu odpowiednich ilości dobrej jakości jęczmienia dla sektora browarniczego stają się zmiany klimatu, w tym takie zjawiska jak susza. W związku z tym Grupa Żywiec, razem z partnerami: słodownią Crisp Malt, Polskim Stowarzyszeniem Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności oraz Sparks Polska, stworzyła projekt, w których zachęca rolników do upraw jęczmienia.
Grupa Żywiec, dla której najwyższa jakość surowców i zrównoważony rozwój ma fundamentalne znaczenie, postanowiła przeciwdziałać tym negatywnym zjawiskom. Wspólnie z partnerami firma stworzyła innowacyjny program Ż Rolnikami, którego ambicją jest zachęcenie i systemowe wsparcie dla polskich rolników do zwiększania areałów jęczmienia w naszym kraju.
Dołączając do programu, rolnicy otrzymują gwarancję długoterminowego kontraktu na odbiór plonów po rynkowych cenach, zbudowanych na podstawie dostępnych wskaźników. Program umożliwia odbiór całości plonu z uprawy zaraz po zbiorach oraz szybką płatność. Ż Rolnikami to także społeczność, która oferuje dostęp do szerokiej bazy wiedzy i wymiany doświadczeń.
W pierwszym roku do naszego programu dołączyło ponad 30 gospodarstw rolnych, przede wszystkim z regionu Opolszczyzny oraz Pomorza, od których pozyskaliśmy łącznie około 17 tysięcy ton jęczmienia. Cały czas otrzymujemy pozytywne opinie na temat programu oraz zgłoszenia od kolejnych zainteresowanych rolników. Mamy nadzieje, że program z czasem realnie przyczyni się do wzrostu areału upraw jęczmienia dając nowe źródła dochodu polskim rolnikom a nam dostęp do wysokiej jakości lokalnie pozyskanego surowca – powiedział Simon Amor, prezes Grupy Żywiec.
źródło: komunikat prasowy
oprac. red.