Gotujemy jesienne zupy z Hochland

Kampanie

Gotujemy jesienne zupy z Hochland

06 listopada 2018

Jesienny klimat zdecydowanie sprzyja przyrządzaniu aromatycznych zup. Rozgrzewające, kuszące intensywnymi kolorami i głębokim smakiem, są idealną propozycją na wartościowy i pyszny obiad lub kolację. Korzystając z sezonu na dynię, przygotujmy prostą i efektowną zupę krem z aksamitnym kremowym serem Hochland.

W jesiennych miesiącach dynia jest zdecydowanie kulinarnym numerem 1. Ma wiele wartości odżywczych, minerałów i witamin (A, C, E, K), dlatego o tej porze roku wzmocni nas i doda energii w długie i chłodne wieczory. Poza tym, to wyjątkowe warzywo, doskonale pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i tych na słodko. Zapiekanki, ciasta i ciasteczka, warzywne leczo oraz właśnie zupy krem – wszystkie smakują wyjątkowo, dlatego dyniowy sezon warto kreatywnie wykorzystać. Krem z dyni będzie świetnym wyborem, jeśli chcemy przygotować pożywne, rozgrzewające a przy tym naprawdę szybkie danie. Aksamitną konsystencję i oryginalny smak uzyskamy dodając do wywaru ser kremowy Hochland z ziołami. Taki delikatny krem, z pewnością zasmakuje całej rodzinie, a ugotowany raz – może okazać się stałym punktem w jesiennym menu.

Aksamitny krem z dyni

Składniki:

• 1 kg dyni hokkaido

• 2-3 cm imbiru świeżego

• 250 ml mleka

• ok. 750 ml bulionu warzywnego

• 1 cebula

• 1 łyżka masła

• 1 bloczek sera kremowego Hochland z ziołami

• sól, pieprz do smaku

• zioła np. szałwia

Dynię obrać, wydrążyć pestki, miąższ pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę, dodać dynię, chwilę podsmażać, zalać mlekiem i szklanką bulionu, gotować do miękkości. Dodać pokrojony ser kremowy Hochland z Ziołami i starty imbir, gotować, aż się rozpuści, zupę zmiksować, rozcieńczyć wedle uznania bulionem, doprawić solą i pieprzem, podawać posypaną ziołami, np. szałwią.