Goodvalley udowadnia, że odpowiedzialna produkcja mięsa jest możliwa

Producenci

Goodvalley udowadnia, że odpowiedzialna produkcja mięsa jest możliwa

23 sierpnia 2024

Susze, intensywne opady, ciągle zmieniające się przepisy krajowe i unijne, rosnące koszty produkcji czy zaburzenia dostaw energii to tylko niektóre z wyzwań przed jakimi stoi branża mięsna. Czy w takim krajobrazie jest miejsce na odpowiedzialną produkcję? Goodvalley udowadnia, że tak! Ślad węglowy niższy od średniej unijnej czy wytwarzanie zielonej energii, która jest w stanie zasilić ok. 250 tys. gospodarstw rocznie – to tylko niektóre z rozwiązań, które wprowadziła firma, by łączyć wymagający biznes z odpowiedzialnym działaniem.

Dla Goodvalley kluczowe jest prowadzenie działalności w zgodzie z naturą. Ideę tę producent z Przechlewa wdraża już od ponad 30 lat, a od 20 lat regularnie raportuje swoją niefinansową działalność. W tym roku wydał kolejny Raport Zrównoważonego Rozwoju podsumowujący ekspansję firmy w ostatnim czasie.

Przez trzy dekady funkcjonowania Goodvalley zmieniły się uwarunkowania rynkowe, w których działa firma. Okres ogromnych przemian gospodarczych w latach dziewięćdziesiątych, wejście do Unii Europejskiej czy coraz bardziej rygorystyczne przepisy w zakresie środowiskowym – to przykłady jak zmieniał się krajobraz polityczny w tym czasie. Dodatkowo ważnym aspektem jest też coraz większa świadomość konsumentów w zakresie ochrony przyrody. Odpowiadając na zapotrzebowanie rynku, firma również rozwijała się wraz z upływem lat. Od 1994 roku liczba zakładów produkcyjnych Goodvalley zwiększyła się z 5 do 37 lokalizacji. W tym samym okresie wielkość sprzedaży Goodvalley wzrosła – z poziomu 4 do 603 mln rocznie. Mimo dynamicznego rozwoju to, co pozostało niezmienne to stosowanie przez Goodvalley innowacyjnych i odpowiedzialnych praktyk rolniczych.

„Dzięki solidnym fundamentom, opartym na duńskich i polskich tradycjach oraz nowoczesnemu podejściu do rolnictwa i hodowli, Goodvalley może wyróżnić się na polskim rynku pionierskimi rozwiązaniami. Zgodnie z ideą odpowiedzialnego zarządzania zasobami postanowiliśmy w 2005 roku wybudować nasze pierwsze biogazownie, które od momentu uruchomienia wyprodukowały łącznie 771 563 MWh zielonej energii. W Goodvalley unikamy pojęcia „odpady”. Dla nas to pozostałości powstałe w wyniku działań przedsiębiorstwa stanowiące zasoby, które nauczyliśmy się odpowiedzialnie przetwarzać. – opowiada Paweł Nowak, Prezes Goodvalley Polska –  Podsumowanie naszych inicjatyw znajduje się Raporcie Zrównoważonego Rozwoju. Pierwszy taki dokumentów przygotowaliśmy już w 2004 roku. Zważając na to, że dopiero teraz wchodzi w życie dyrektywa, która narzuca raportowanie niefinansowe firmom, możemy z dumą przyznać, że my w  Goodvalley realizujemy to postanowienie już od 20 lat.

Przykład działań

Goodvalley działa w sposób zrównoważony stale udoskonalając swoje procesy zarówno produkcyjne, rolne, jak i hodowlane. Producent na każdym etapie dba o redukcje emisji gazów cieplarnianych, dlatego też niezmiennie od 2012 r. oblicza i weryfikuje ślad węglowy swojej działalności. W przeszłości kalkulacja przeprowadzana była na poziomie przedsiębiorstwa, a obecnie w odpowiedzi na potrzeby rynku i konsumenta zmieniono metodę na kalkulację śladu węglowego produktu (tzw. LCA). Ta decyzja wynikała z rosnących obaw dotyczących zmian klimatycznych, które stają się coraz bardziej palącym problemem na całym świecie. Zamiast koncentrować się na dążeniu do bilansowania emisji w dużej mierze dzięki biogazowniom, firma postanowiła przeprowadzić gruntowne przewartościowanie swojej strategii.

– Jako Goodvalley nie chcemy spoczywać na tzw. laurach – ciągle się zmieniamy i wprowadzamy coraz nowsze rozwiązania z myślą o środowisku. Naszym celem jest także inspirowanie branży, zwłaszcza dużych graczy, którzy pod kątem działań na rzecz planety ponoszą dużą odpowiedzialność. Jako lider i innowator staramy się udowadniać, że działanie w zgodzie z przyrodą i otoczeniem może się opłacać. – zaznacza Paweł Nowak.

Innym przykładem odpowiedzialnych działań marki są biogazownie, które łącznie wyprodukowały do tej pory 771 563 MWh zielonej energii. Prowadząc uprawę własnych zbóż przeznaczonych na paszę dla hodowanych przez firmę zwierząt i produkując zieloną energię w biogazowniach, Goodvalley wykorzystuje prawie wszystko, co uzyskuje w swojej działalności ograniczając przy tym ilość pozostałości poprodukcyjnych.

źródło: Goodvalley
oprac.: red.