GIS: Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego

Detal/Hurt

GIS: Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego

25 marca 2024

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. w 1 z 5 próbek hamburgera drobiowego. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. 

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano

Numer partii: 6350290081

Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024

Kod kreskowy: 5 900751 015603

Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501

Jak podaje Główny Inspektor Sanitarny:

“Producent ANIMEX FOODS Sp. z o.o. poinformował o przeprowadzonej analizie ryzyka, w tym potwierdził, że proces produkcyjny przedmiotowej partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach, jak również wymazy ze środowiska produkcyjnego w dniu produkcji przedmiotowej partii oraz badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności Salmonella. Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy”.

źródło: Główny Inspektor Sanitarny
Oprac.: red.