Gdziekolwiek jesteś – polskie marki FMCG w sklepach na całym świecie

Gdziekolwiek jesteś – polskie marki FMCG w sklepach na całym świecie

09 lipca 2024

Przed nami sezon wakacyjnych wyjazdów, a więc kosztowania nowych smaków regionalnych produktów, zarówno w kraju, jak i za granicą. W ferworze letnich wrażeń przychodzi jednak moment, gdy chcemy poczuć się jak w domu, sięgając po ulubioną przekąskę czy produkt przypominający nam codziennie rytuały. Rozglądając się uważnie, na sklepowych półkach w różnych zakątkach świata znajdziemy propozycje od rodzimych marek, których smak i jakość wywołują zadowolenie.

Indonezja ze szklanką mleka w ręku

Do 100 państw na świecie docierają wyroby Mlekpolu, co stanowi 30% produkcji. „Skala produkcji i bogactwo oferty umożliwiają nam sprzedaż również do krajów Dalekiego Wschodu” – mówi Piotr Jankowski, Dyrektor Wydziału Handlu SM Mlekpol. Wymienia wśród nich takie destynacje jak Chiny, Wietnam, Japonia, Korea Południowa, Kambodża, Indonezja, Malezja oraz Filipiny. Produkty docierają także na Bliski Wschód: do Izraela, Iraku, Arabii Saudyjskiej, Zjednoczonych Emiratów Arabskich czy Kataru. Jak podkreśla Piotr Jankowski, wysoka i powtarzalna jakość jest ceniona w krajach, w których są sprzedawane wyroby marki.

Podróżować jest… słodko

Idealne podczas zwiedzania, spacerowania po górach, pływania kajakiem lub podróżowania stopem mogą okazać się najpopularniejsze produkty eksportowe Wawel. Największym zainteresowaniem tej marki cieszą się między innymi nadziewane galaretki,  Tofflairs  oraz Krówka Mleczna. „Eksportujemy produkty do 54 państw na 6 kontynentach. Głównymi rynkami zbytu są m.in.: Wielka Brytania, Arabia Saudyjska, Niemcy, USA, Serbia, Łotwa, Rumunia, Węgry, Mongolia” – wymienia Agnieszka  Rybicka,  młodszy  Menedżer ds. Komunikacji w Wawel.

„Colian aktywnie działa na rynkach międzynarodowych – obecnie eksport realizowany jest do blisko 70 krajów na całym świecie. Dziś bardzo mocno koncentrujemy się na wybranych regionach, wprowadzając do sprzedaży zagranicznej odpowiedniki krajowych produktów.” – informuje Joanna Kąkol, Rzecznik Prasowy Colian. Grześki to Alibi, Familijne to Family’s, a Śliwka Nałęczowska – SLIWKA Plum in Chocolate. W ofercie znajdują się też Jeżyki, które funkcjonują za granicą jako Coolky oraz praliny Pistachio i cukierki Toffino – dostępne w obu przypadkach pod takimi samymi nazwami jak w Polsce. Brandem parasolowym całej międzynarodowej oferty jest Goplana – marka znana z wysokiej jakości czekolady. W Wielkiej Brytanii i Irlandii znaleźć można również marki zagraniczne Colian – odpowiednio Elizabeth Shaw oraz Lily O’Brien’s.

Polskie marki doceniane na świecie

Polska marka dostępna w takich miejscach jak Wyspy Cooka czy prowincja Kanady – Nowa Funlandia i Labrador? Żywiec – bo o nim mowa – to marka nr 1 w eksporcie Grupy Żywiec. „Każdy rynek, z którym współpracujemy w pierwszej kolejności buduje dystrybucję, zaczynając od Żywca” – wskazuje Magdalena Brzezińska, Dyrektorka ds. Korporacyjnych Grupy Żywiec.

Wyniki sprzedaży, a także piwne rankingi światowe pokazują, że i piwo jest doceniane przez konsumentów za granicą. Jak podaje Iwona Jacaszek-Pruś, dyrektorka ds. korporacyjnych w Kompanii Piwowarskiej, firma eksportuje piwa do 11 krajów. „W ubiegłym roku eksport marek Kompanii Piwowarskiej wyniósł ponad 640 tys. hektolitrów piwa, a najpopularniejszymi markami eksportowymi z naszego portfolio były Tyskie, Żubr i Lech”. Tyskie jest piwem szczególnie popularnym w Niemczech i z powodzeniem konkuruje z lokalnymi markami.  Po Lecha natomiast w 2023 r. najchętniej sięgali Kanadyjczycy. „W ubiegłym roku zostaliśmy docenieni za nasze starania w zakresie promocji lokalnych, polskich marek za granicą przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, który przyznał nam tytuł Eksportera Roku 2023” – dodaje Iwona Jacaszek-Pruś.

UHT Łaciate to z kolei jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów Mlekpolu na świecie i jest dostępne już na 6 kontynentach. „W czerwcu ubiegłego roku mleko UHT Łaciate 3,2% było drugim najchętniej kupowanym produktem na chińskiej platformie zakupowej JD, która jest wiodącym e-commercem w tym kraju. W ciągu zaledwie jednego dnia za pośrednictwem JD sprzedano imponującą liczbę ponad 120 000 litrów mleka” – wylicza Piotr Jankowski.  „Polscy turyści są często mile zaskoczeni, gdy podczas wakacji widzą w lokalnym sklepie tak dobrze znaną im krajową markę mleka, po którą chętnie sięgają na co dzień” – dodaje.

Kultura, przepisy, klimat – przewodnik nie tylko dla turystów

„Ważne, by znać kulturę danego kraju i dostosować ofertę do panujących tam obyczajów. Na przykład w krajach arabskich słodycze alkoholizowane oraz te zawierające żelatynę wieprzową nie cieszą się dobrą sławą, a więc wprowadzanie ich w tych rejonach jest bezcelowe, bo nie przełoży się na oczekiwaną sprzedaż” – zauważa Joanna Kąkol, Rzecznik Prasowy  Colian. Również warunki klimatyczne mają znaczenie. We Włoszech i w Hiszpanii lepiej sprzedają się produkty nieczekoladowe, jak  wafle czy suche ciastka. W krajach azjatyckich można zaobserwować upodobania do smaków bardziej egzotycznych, np. zielona herbata lub mango. Na wschodzie z kolei konsumenci preferują słodycze z alkoholem oraz galaretki w czekoladzie Mella. Te ostatnie wybierane są jako upominek. Na zachodzie dominują smaki orzechowe, kawowe i wiśniowe. Kraje Ameryki Południowej to celebracja spotkań towarzyskich – te umilają praliny Solidarności.

Nie tylko preferencje konsumentów i kultura determinują ofertę polskich marek za granicą. Produkty spożywcze, które trafiają na eksport, poddane są  obostrzeniom wynikającym z przepisów prawa kraju docelowego. Wśród nich są normy jakościowe, bezpieczeństwa żywności, etykietowania produktów opakowania czy standardów produkcji i przetwarzania produktów spożywczych. „Eksport wyrobów nabiałowych to skomplikowany proces,  wymagający zaangażowania wielu osób i instytucji oraz doświadczenia” – podaje Piotr Jankowski z Mlekpolu i wymienia: „Aktualnie Mlekpol produkuje w 14 zaawansowanych technologicznie zakładach, które spełniają najwyższe standardy i normy,  takie jak International Food Standard (IFS) oraz system HACCP wg Codex Alimentarius. Dodatkowo zakłady w Grajewie i Mrągowie posiadają rygorystyczny certyfikat Kosher, umożliwiający handel z Izraelem, oraz certyfikat Halal, ułatwiający sprzedaż wyrobów muzułmańskim kontrahentom”.

Z perspektywy Grupy Żywiec na pierwszy plan wysuwają się wytyczne dotyczące opakowań, opisów konsumenckich czy etapu rejestracji oraz certyfikacji przy wprowadzaniu piwa na konkretny rynek. „Bardzo restrykcyjnym rynkiem jest np. Kanada gdzie agencje rządowe mają monopol na sprzedaż alkoholu. Opakowanie i surowce, z których wykonane są kartony/ etykiety są regularnie kontrolowane. Samo piwo również – minimum raz na pół roku przechodzi badania w zewnętrznych laboratoriach” – informuje Magdalena Brzezińska z Grupy Żywiec.

Siła rozpędu

Jakie plany związane z eksportem  snują polskie marki?  Colian dzięki swej strategii rozwoju, która zakłada promocję obecnych w krajowym portfolio produktów na arenie międzynarodowej, zapewnia, że „zagraniczni konsumenci będą mogli zakupić polskie wyroby pod zmienionymi nazwami, ale w identycznej szacie graficznej i w takim samym smaku, co ich krajowe odpowiedniki”. Podejmowane działania mają służyć  promocji słodyczy Made in Poland. Konsumenci na całym świecie cenią je bowiem za wysoką jakość i doskonałe walory smakowe.

„Obecna sytuacja geopolityczna nie sprzyja dynamicznemu rozwojowi eksportu, jednak Mlekpol konsekwentnie realizuje politykę jego dywersyfikacji” –  deklaruje  Dyrektor Wydziału Handlu SM Mlekpol. Marka systematycznie poszerza ofertę i na bieżąco reaguje na potrzeby poszczególnych rynków. Akcenty stawia także na rozbudowywanie współpracy z aktualnymi klientami i poszukiwanie nowych partnerów w biznesie tam, gdzie produkcja własna jest niewystarczająca.

Jak wskazuje  Magdalena Brzezińska z Grupy Żywiec w dobie narastających problemów logistycznych na całym świecie, kluczowe jest utrzymanie obecnej listy rynków. „Naszym celem na tym rynkach jest dotarcie do coraz szerszej grupy konsumentów. W przypadku nowych rynków dwa kluczowe i rozwijające się obszary to Azja oraz Ameryka Południowa” – dodaje.

Ze względu na potencjał rozwojowy marki Tyskie w Niemczech firma zdecydowała o warzeniu niewielkiej części marki  Tyskie  właśnie u zachodnich sąsiadów. Jak podaje Iwona Jacaszek-Pruś, przemawiają za tym także względy środowiskowe: „Piwa w butelkach 0,33 l są przeznaczone głównie do gastronomii, a rozlewane są do butelek wielokrotnego użytku. Jest to standard w Niemczech, dlatego Tyskie w butelce 0,33 l będzie tak właśnie warzone, aby takie opakowanie mogło zostać ponownie użyte dla naszej marki”.

Jakość obroni się wszędzie

Spełnienie norm, odpowiedź na preferencje konsumentów kraju docelowego, doskonała jakość i niezmienny smak – to cechy polskich produktów, którymi producenci częstują klientów sklepów na całym świecie. To swoista przepustka do możliwości pokazania z dumą tego, co  na rynku  najlepsze.  Dzięki temu rodzime smaki u polskich kupujących  za granicą  wywołują poczucie „bycia w domu”, natomiast klienci z zagranicy mogą poznać naszą jakość i dbałość o tradycję. ▼

Marta Rybko
fot. Redakcja „Poradnika Handlowca” – Wiesław Generalczyk, Zbyszko Zalewski, Justyna Wojciechowska