Galaretki to sprytny i smaczny sposób na przekąski i desery karnawałowe. W dodatku można podać je w efektowny sposób. W ich przygotowaniu pomoże żelatyna Galeo.
Galaretki to właściwie nieograniczone pole do popisu – można wypróbować dowolną ilość połączeń, zgodnie z tym, co podpowiada własna wyobraźnia. Zasada jest jedna – opakowanie żelatyny Galeo wystarcza na litr płynu. Można podgrzać go w całości lub połączyć żelatynę z niewielką ilości gorącej wody, a następnie wymieszać ją z dolewanym stopniowo np. zimnym sokiem.
Goście na pewno będą zachwyceni klasyczną rybą czy nóżkami w galarecie. Jednak znakomicie sprawdzą się też różnego rodzaju szybkie przekąski z wędlin. Wystarczy plasterki ulubionej szynki posmarować ostrym serkiem i ułożyć na nich paprykę lub kolby minikukurydzy, zawinąć i zalać przestudzonym bulionem wymieszanym z żelatyną. Można przygotować też porcje warzyw w galarecie – zarówno świeżych, jak i gotowanych oraz pikli. Do galaretek można dodać też gotowane na twardo jajka czy nawet kawałki wędzonej ryby. Takie przekąski efektownie zaprezentują się, jeśli przygotujemy je np. w foremkach do babeczek. Ciekawy efekt uzyskamy również łącząc galaretkę ze śmietanką – stanie się pastelowa i nieprzezroczysta.
Na słodko proponujemy owocowe galaretki na bazie ulubionych soków. Koniecznie z dużą ilością owoców! Mogą być to np. truskawki zalane domową galaretką jabłkową lub kawałki bananów, pomarańczy oraz rodzynki w galaretce brzoskwiniowej. W karnawale doskonale zaprezentują się w kieliszkach do szampana lub martini. Deserowe galaretki można przygotować również na winie lub winie musującym.